Manitoba brød med kerner

Manitoba brød

- med kerner

Der er ikke noget, som at starte sommerferiemorgenerne med duften af nybagt brød. Her får du Salling Supers opskrift på et kernerigt brød med quinoa, hørfrø, solsikkekerner, hvedemel og groft manitoba mel. Et lækkert brød med en sprød skorpe og saftig krumme - perfekt med smør og en god skive ost.

Brødet her er helt uden surdej, men ved at bruge mange af de samme teknikker får du stadig et super lækkert brød med masser af smag. Har du en surdej stående, kan du jo evt. prøve at eksperimentere med den i dejen. Du finder alle de lækre økologiske meltyper og kerner i Salling Super.

Ingredienser:

Et stort brød
Forberedelse: 2-4 timer
Tilberedning: 1 time
I alt: 8-12 timer

Manitoba brød
6 g. gør
340 g. vand
50 g. akacie honning, fx Søbogaard
400 g. hvedemel, fx Aurion
100 g. manitoba hvedemel, fx Skærtoft Mølle
15 g. fint havsalt
25 g. hørfrø, fx Biogan
25 g. rød quinoa, fx Biogan
25 g. solsikkekerner, fx Levevis
65 grader varmt vand

Fremgangsmåde

Udblødte kerner
Kog en kande vand og lad temperaturen falde til ca. 65 grader. Vend alle kernerne sammen i en skål og hæld vand over, så det lige akkurat dækker. Rør rundt og sæt til side.

Manitoba brød
Nu mikses gær, vand og honning sammen i en skål. Tilsæt efterfølgende mel og ælt på en røremaskine ved mellem hastighed. Ælt til dejen slipper skålens sider (ca. 10 minutter). Lad dejen hvile i 10 minutter. Tilsæt derefter salt og ælt dejen godt sammen igen. Lad dejen hvile i 30 minutter.

Tilføj så kerneblandingen. Hæld evt. overskydende vand fra. Hæld kernerne oven på dejen og fold alle sider indover kernerne. Bliv ved indtil kernerne er blandet godt ind i dejen. Lad dejen hvile i 30 minutter. Gentag processen med at folde dejen 2-4 gange, alt efter hvor meget tid du har – mellem hver foldning skal dejen hvile i 30 min.

Kom dejen i en hævekurv, drysset godt med mel. Kom et viskestykke eller film over og lad dejen hæve 8-12 timer på køl. Har du ikke en hævekurv, kan du lade dejen hæve i en ren skål smurt med lidt olie.

Næste morgen tænder du ovnen på 270 grader varmluft og kommer et bagestål eller en stor støbejernsgryde ind i ovnen. Lad ovn og stål/gryde varme op med ovnen i mindst 40 minutter.

Hæld dejen ud på et stykke bagepapir. Har du ladet dejen hæve i en skål, former du først dejen til et rundt brød. Drys med en anelse mel og lav evt. et snit på toppen. Kom brødet på bagestålet eller ned i gryden og bag i 15 minutter (hvis du bager i gryde skal der låg på). Skru efterfølgende temperaturen ned på 220 grader og bag videre i 15-25 minutter. Brødet skal lyde hult når du banker på det. Kernetemperaturen skal være omkring 100 grader.

Servering
Lad brødet køle af i 20-30 minutter inden det serveres. Nyd med smør, en god ost og kvalitetsmarmelade.