Lammekølle med brændte porrer og grov romesco

Lammekølle

- med brændte porrer og grov romesco

Lam hører påsken til og hvad er smukkere end en flot stor lammekølle på midten af påskebordet, der kan sprede en skøn duft i spisestuen. Salling Super inspirerer dig til at servere en grov romesco til, af brændte peberfrugter og hasselnødder samt brændte porrer. Vi langtidssteger lammekøllen, hvilket giver noget enormt mørt kød, men det betyder at midten bliver knap så rosa.

4-8 personer
Aktiv tid: 30 minutter
Passiv tid: 3,5 timer

Ingredienser:

1 lammekølle af ca. 1,5-2,5 kg.
Krydderiblanding, fx Nicolas Vahé ”Meat”
½ dl. olivenolie, fx IL Fornaio
Havsalt, fx Læssøe havsalt
10 fed hvidløg
1 citron
1 øl
1 l. vand
1 lille bundt frisk rosmarin

Grov romesco:
2 røde pebre
1 stor tomat
20 g. hasselnødder, fx biogan
1 spsk. æblecider eddike, fx Meyer
20 g. daggammelt brød
Røget hot paprika, Fx Mill & Mortar
1 fed hvidløg
½ dl. olivenolie
½ dl. rapsolie
Salt og peber

Derudover:
4-6 porre
Frisk rosmarin

Fremgangsmåde

Lammekølle:

Tænd ovnen på 110 grader.

Fjern evt. scener og urenheder fra lammekøllen.
Rids fedtet på toppen og gnid den i olivenolie, havsalt og krydderiblandingen.
Stik et par huller i lammekøllen og stik citronskiver og halvdelen af hvidløgsfeddene ned i.
Placér lammekøllen oven på en rist over en dyb bageplade.

Hæld vand, øl, resten af hvidløgsfeddene og rosmarin i bagepladen under kødet.
Sæt kødet og bagepladen med væske i ovnen og giv den ca. 3 timer.
Alt efter hvor stor din lammekølle er, kan tiden variere og derfor skal du holde øje med den undervejs.
Overhæld lammekøllen med væsken fra bagepladen et par gange undervejs.
Lad gerne lammekøllen hvile i 20-30 minutter inden den serveres.
Kernetemperaturen skal være 63-66 grader.

Grov romesco:

Skyld peberfrugten og tomaten og kom dem hele på en tør pande.
Lad dem blive godt sorte hele vejen rundt.
Du kan også grille dem. Fjern skindet og indmaden fra peberfrugten.
Rist hasselnødderne på en pande.

Kom alle ingredienserne i en foodprocessor ogblend til det akkurat hænger sammen.
Konsistensen må gerne være en anelse grov. Smag til med salt og peber og måske lidt mere paprika.
Ønsker du den tyndere kan du tilsætte mere olivenolie.

Brændte porrer:

Rens porrerne, uden at fjerne bunden og for meget af toppen.
Kom dem på en rist og bag dem i ovnen ved 200 grader til de bliver møre og sorte.
Ca. 15-20 minutter. Du kan også grille dem.

Anretning:

Kom lammekøllen på et stort skærebræt, så I kan skære den ud inde ved bordet. Servér med de brændte porrer, den grove romesco og evt. noget godt brød. Drik en god rødvin til, fx en Syrah fra Madella Real.