Jordskokkesuppe med rugbrødsknas og braiserede svinekæber

Jordskokkesuppe

- med persilleolie, rugbrødsknas og braiserede svinekæber

En lækker cremet vintersuppe med braiserede svinekæber toppet med persilleolie og rugbrødsknas er et perfekt weekendmåltid, hvor der kæles lidt ekstra for maden. Den skønne vintergrøntsag, jordskok, kan virke en anelse uoverskuelig at skrælle, men den er hele arbejdet værd!

Suppen toppes smukt med møre braiserede svinekæber, som giver en dyb lækker smag samt sprøde rugbrødssnacks fra Salling Bageren og en skøn grøn persilleolie som prikken over i’et.

Ingredienser:

4-6 personer
Aktiv tid: 1 time
Passiv tid: 2 timer
I alt: 3 timer

Jordskokkesuppe:
800 g. jordskokker
300 g. kartofler
2 fed hvidløg
1 stort skalotteløg
Vindruekerneolie
1 l. grøntsagsbouillon, fx fra Jürgen Langbein
1-2 dl. fløde
½ citron
1 kvist timian
Salt og peber

Braiserede svinekæber:
4-6 svinekæber, fås hos Salling Slagteren
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
¼ selleri hoved
2 gulerødder
Vindruekerneolie
50 g. smør
1 spsk. tomatpuré
4 laurbærblade
1 kvist timian
4 dl. rødvin, fx Côtes Du Rhone fra J.V. Fleury
½ l. grøntsagsbouillon

Persilleolie:
1 bundt persille, med stilk. Gem lidt til pynt.
Ca. 1 dl. olivenolie
Havsalt
Citronsaft

Derudover:
Rugbrødssnack, Salling Bageren
Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Jordskokkesuppe:
Skrald jordskokker og kartofler, skær dem i kvarte og læg dem i vand, så de ikke oxiderer.
Snit løg og hvidløg fint og sauter dem i en stor gryde i lidt vindruekerneolie. Kom jordskokker og kartofler i og sauter i et par minutter. Hæld grøntsagsbouillon over, så det akkurat dækker og læg en renset timiankvist ved. Lad det småsimre til kartofler og jordskokker er møre, ca. 20 minutter.
Sluk for varmen og blend suppen cremet og glat med en stavblender. Tilsæt fløde og smag til med citronsaft, salt og peber. Lad suppen stå ved helt svag varme, til den skal servers. Rør gerne i den undervejs, så den ikke brænder på.

Braiserede svinekæber:
Tænd ovnen på 150 grader.
Find en stor gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen.
Klargør svinekæberne ved at fjerne senen på hvert stykke.
Skrald og rens skalotteløg, hvidløg, gulerødder og selleri og skær det hele i grove stykker. Brun svinekæberne på alle sider i vindruekerneolie og tilsæt så skalotteløg, hvidløg, gulerødder og selleri. Tilsæt smør og sauter det hele i et par minutter. Tilsæt tomatpuré, laurbærblade, timian, rødvin og grøntsagsbouillon. Læg låg på gryden og sæt den i ovnen i ca. 2 timer.

Persilleolie:
Skyld persillen og dup den tør. Kom persille og halvdelen af olien i en blender og blend. Tilsæt mere olie undervejs, til du har en helt fin grøn olie. Smag til med salt og citronsaft.
TIP: Hvis du har en rest persilleolie tilovers, kan du blende med lidt parmesanost, hvidløg og pinjekerner for en lækker persillepesto.

Anretning:
Anret suppen i en dyb skål. Træk de møre svinekæber fra hinanden, så du har små fine, møre stykker. Top suppen med svinekæberne og lidt persilleolie. Afrund med rugbrødssnack, frisk persille og friskkværnet peber. Servér straks.