Den 8. juni 2022

Salling ROOFGARDEN er åben - med underholdning, kunst og spektakulære udsigter

Danmarks nye store urbane have i 6. sals højde over Aarhus er nu åben. Åbningsweekenden bød på et varieret program med musik og kunst, da Salling Roofgarden lukker de første gæster ind i byens nye, grønne åndehul til samvær, fællesskab og eftertanke.

Efter at Hendes Majestæt Dronningen som den allerførste gæst udefra fik et sneak peek af Salling Roofgarden på sit sommertogt, blev snoren klippet fredag den 17. juni kl. 11, og dermed er den blomstrende oase formelt åben og klar til at tage imod under åben himmel.

Søsterattraktionen Salling Rooftop har, siden åbningen i 2017, solidt placeret sig i Top 5 over landets mest besøgte attraktioner med flere end fire millioner gæster, så der er store forventninger til den nye publikumsmagnet, forklarer Marianne Bedsted, direktør for Salling.

"Siden første spadestik i november sidste år

...har vi set frem til åbningsdagen. Så det er med lige dele glæde, forventning og spænding, at vi nu byder udenfor i Danmarks nye, åbne byrum, der garanterer en af landets allerbedste udsigter og en helt unik oplevelse", siger Marianne Bedsted.

Enhver, der har taget turen hjem fra planteskolen med traileren fuld af jord, blomster og planter, ved, at det giver sved på panden at anlægge en have. Her er størrelsesforholdet lidt et andet. Alene den bærende konstruktion til Salling Roofgarden vejer 192 tons. Der er løftet 250 m3 muldjord op i bedene. I skovhaven på toppen er der plantet ni høje træer på op til seks meter. 80 buske og 35 slyngplanter sikrer begrønningen sammen ca. 1.000 stauder, græsser og urter. Og så er der plantet ca. 2.500 planter i den grønne væg, det løber hele vejen fra taget ned mod Strøget.

"Med Salling Roofgarden har vores mål været at tilføre hverdagen yderligere vegetation på en af landets helt store tagflader. Vi har ønsket at nytænke byrummet, så man kan være sammen i det grønne, men også trække vejret dybt og lade roen sænke sig i det fri. Nu giver vi taghaven fri og lader vores gæster indtage den", siger Marianne Bedsted, direktør for Salling.

Forkæl sanserne med urban natur, lydkunst og panoramaudsigt

Salling ROOFGARDEN byder udover træer, himmelgynger, kunstværker og spektakulære panoramaudsigter i 360 grader også på underholdning og aktiviteter.

Den internationalt anerkendte kunstner Jeppe Heins unikke og skulpturelle bænke ansporer til refleksion over, hvordan vi er sammen, og hvad dialog og samtale bringer med sig. Komponist og lydkunstner Marie Højlunds unikke lydunivers foldes ud i byhaven med en smuk og sanselig lydoplevelse, der favner hele Salling Roofgarden. Og rundt i haven vil der i åbningsweekenden være placeret live musiklandskaber udført af det anerkendte stryger ensemble Who Killed Bambi, som er kendte for deres musiske nysgerrighed og mix af musiske genrer som klassisk, pop, jazz og deres samarbejde med danske og internationale kunstnere som Oh Land, Pernille Rosendahl, Teirur, Rod Stewart, Steffen Brandt, Farther John Misty og mange flere.

Yderligere information:

Head of Marketing & Communication Salling Birthe Wiberg: birthe.wiberg@salling.dk /+45 30237304

Kort om Salling Roofgarden:

 • Størrelse: 1400 m2 på 2 niveauer
 • Arkitekt: Henning Larsens Achitects
 • Entreprenør: A. Enggaard A/S
 • Anlægsstart: November 2021
 • Åbning: Den 17. juni 2022 kl. 11. Alle er velkomne.

Primære attraktioner:

 • En plantevæg, der løber hele vejen ned ad Sallings facade mod Strøget
 • Frodig beplantning på taget i form af høje træer, buske og græssorter
 • Gangbroer, der forbinder byparken i højden over beplantningen
 • Glasvægge og glas-gange, der blandt andet giver kig hele vejen gennem og til bunden af stormagasinet
 • Hotspots med forskellige kulturelle tilbud og installationer
 • Himmelgynger, solkroge og opholdsarealer
 • Samt ikke mindst en udkigsplatform – i fire meters højde og i alt 35 meter over Strøget - med panoramaview over hele Aarhusbugten, mod Mols og mod Moesgaard i syd

Den 11. maj 2022

Salling Roofgarden åbner med installationer af verdenskendt dansk kunstner

Nå Salling Roofgarden åbner til sommer, bliver det udover med et væld af træer, buske og planter højt oppe under åben himmel også med en hel serie af unikke kunstværker af en af Danmarks mest markante og anerkendte kunstnere. På toppen af Aarhus vil Jeppe Hein udfordre de sociale rum, vi opholder os i og opfordre til samvær og eftertanke. I første omgang med en serie unikke og skulpturelle bænke, og til efteråret følger kunstneren op med en større spejlinstallation, der bryder den blomstrende oase op, spejler gæsten i haven og trækker himlen ned i buskadset for på den måde at skubbe til vores forestilling om grønne, urbane områders rolle og muligheder.

Selv om Jeppe Hein for længst har fået sit verdensgennembrud, hører det alligevel til sjældenhederne, at hans værker installeres udendørs i 6.salshøjde. Det bliver imidlertid en realitet, når Salling Roofgarden åbner til sommer i Aarhus. Den nye 1.400 kvm. store bypark kommer til at rumme flere værker af Jeppe Hein; indledningsvist en serie mødesteder, Sky Benches, der ansporer gæsterne til at reflektere over, hvordan vi er sammen, og hvad dialog og samtale bringer med sig. Senere med et spejlværk, The Sky - The Garden - And You, der udfordrer og driller vores sanser.

"Med Jeppe Heins skræddersyede værker byder vi velkommen på Salling Roofgarden med en serie skulpturelle bænke, hvor den gode samtale og de hyggelige stunder kan udfolde sig. Og vi ser frem til at lade dimensionerne smelte sammen i efterårets spejlinstallation. Det har været en stor fornøjelse at samarbejde med Jeppe Hein om installationerne, og vi håber, at gæsterne til åbningen i juni og i mange år fremover vil benytte sig af muligheden for at trække vejret dybt og reflektere over hverdagen i tankevækkende omgivelser", siger Marianne Bedsted, direktør for Salling.

Jeppe Hein betegner selv sine sammenhængende bænke som

- legende og sanselige veje til at åbne folks hjerter, hvad enten gæsterne sidder på dem, rutsjer på dem eller bruger dem til at mødes. Bænkene forsvinder ned i jorden for at dukke op fra bygningen igen og vil på den måde forbinde både hinanden og gæsterne, når Salling Roofgarden står færdig.

"Min kunst handler meget om at skabe dialog mellem mennesker og mellem rum. Som kunstner er det en drøm at være en del af et projekt som Salling Roofgarden, der kommer til at stå permanent og vil komme så mange mennesker til glæde i lang tid. Jeg håber, at værkerne skaber spænding og interesse for at blive lidt længere og opleve, hvad sker der indeni en selv, når man konfronteres med en underlig bænk eller et finurligt spejl, der inviterer himlen ned i haven og gæsten ind i værket og derved prøver at skabe ny måde at se vores omgivelser på", siger Jeppe Hein.

Indvielsen af Salling Roofgarden den 17. juni sker

- med en levende plantevæg, der snor sig op ad facaden fra gadeplan til tagtop, udkigsplatform 35 meter over jorden, masser af træer, buske og plantearter samt gangbroer, der knytter byparken sammen over beplantningen.

Den 12. april 2022

Kommende bypark på toppen af Aarhus

Roofgarden åbner den 17. juni

Til sommer åbner Salling Roofgarden i Aarhus og lukker dermed op for byens nye, grønne åndehul. Fra den 17. juni bliver det muligt i 6. sals højde at tage et pusterum i den blomstrende oase, når der mellem træer, himmelgynger og kunstværker bliver inviteret indenfor til samvær, fællesskab og eftertanke under åben himmel.

Mens søsterattraktionen Salling Rooftop for længst har etableret sig som en af Danmarks mest besøgte seværdigheder med flere end fire millioner gæster, gør Salling Roofgarden klar til at åbne til sommer. Anlægningen af det nye byrum går efter planen, og derfor er den endelige dato for åbning af Østjyllands nye publikumsmagnet nu fastsat til fredag den 17. juni.

Adgang til den nye 1.400 kvm. bypark bliver gratis og vil tilbyde udsigt 360 grader rundt i byens horisontlinje. Mens storbyer rundt om i verden slås med at bevare de få grønne, urbane områder, går Aarhus en helt anden vej ved at tilføre hverdagen yderligere vegetation på en af områdets helt store tagflade. Målet med Salling Roofgarden er at nytænke et byrum, hvor man kan være sammen, men hvor man også kan trække vejret dybt og lade roen sænke sig i det fri, forklarer Marianne Bedsted, direktør for Salling.

"Vi har i den grad mærket afsavnet efter at være meningsfuldt sammen med familie og venner de seneste par år, men vores tilbagevenden til en normal hverdag ovenpå pandemi og nedlukning har også mindet os om vigtigheden af pause og refleksion i en travl dagligdag. Når vi åbner Salling Roofgarden til juni, er det med håbet om, at vi kan give plads til begge dele", siger Marianne Bedsted.

Indvielsen af Salling Roofgarden sker med en levende plantevæg, der snor sig op ad facaden fra gadeplan til tagtop, udkigsplatform 35 meter over jorden, masser af træer, buske og plantearter og gangbroer, der knytter byparken sammen over beplantningen.


Opførelsen kører på skinner

Efter endt projektering blev byggeriet igangsat sidste år og er siden forløbet helt planmæssigt. De vidt forgrenede gangbroer er anlagt, mens stål- og trækonstruktionerne er på plads, så man allerede nu kan få oplevelsen af havens fremtidige geometri. Senere på foråret følger etableringen af den platform, der garanterer gæsterne spektakulært panorama-kig over by, havn og skov, og de sidste elementer falder på plads, når havens store træer løftes op på taget, og de mange kvadratmeter bliver beplantet.

"Det kribler i fingrene efter at få plantet løs på taget, og når nattefrosten slipper sit greb, kan vi sætte spaden i jorden og for alvor lade taghaven tage form. Vi glæder os usigeligt meget til at invitere indenfor – eller rettere udenfor i vores åbne byrum, der vil være for alle", siger Marianne Bedsted.

Også i turismesektoren er der store forventninger til, hvad det grønne område i et urbaniseret område vil betyde, både nationalt og internationalt.

"Salling Rooftop er solidt etableret som en af landets mest velbesøgte attraktioner, og med etableringen af Salling Roofgarden føjer Aarhus endnu en markant og vigtig attraktion til. En spektakulær, grøn oase som denne i byrummet vil give international opmærksomhed og anerkendelse", siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus


Byrum i international liga

Mens Salling Rooftop har appelleret til gæster med udeservering, events og livemusik, vil Roofgarden, der får sine egne indgange, være baseret på plads og ro til refleksion.