Meze er tyrkisk og stammer fra det persiske ‘mazzeh’, som betyder at smage. Det er små retter, der oprindeligt blev serveret rundt omkring i Mellemøsten, ofte ledsaget af diverse anisdrikke; arak på arabisk, raki på tyrkisk, ouzo på græsk, der er meget lig den franske version pastis.
Meze er stadig en kendt og elsket madkultur i mange af landene omkring Middelhavet. Området strækker sig helt fra Balkanlandene til store dele af Mellemøsten og de arabiske lande.
Den dag i dag er der stadig mange små madsteder, meyhane, i Tyrkiet, Balkanlandene og Mellemøsten, der serverer meze som tilbehør til vin, raki, øl eller vodka. Men oftere og oftere bliver meze serveret i de private hjem som små appetizers, forretter eller som en del af et større måltid. Med eller uden alkohol.
Selvom meze er en århundrede gammel måde at servere mad og drikke på, er den stadig ekstrem populær og moderne. Den mere afslappede måde at forholde sig til et måltid er meget appellerende til moderne mennesker. Man kan tilberede de fleste af retterne i forvejen, og de kan serveres koldt, lunt eller varmt – man kan servere en 3-retters middag med alt, hvad der hører dertil, og som vært nyde den luksus at læne sig tilbage og nyde selskabet af sine elskede gæster uden at skulle stresse sig igennem flere retter, der skal serveres på minuttet.
Detaljer
- Forfatter: Rukiye Benli
- Udgave 1, Oplag 1
- Udgivelsesdato: 22. juni 2021
- Forlag: Turbine