Spar 25%* med ClubSalling - shop til hende

Ansvarligt træ med FSC®

Kig efter FSC® mærket når du handler

I Salling forhandler vi mange produkter lavet af træ og papir. Derfor er vi også særligt opmærksom på, at træet kommer fra veldrevne FSC-certificerede skove eller har anden ansvarlig oprindelse. Det sikrer vi med FSC-mærkede produkter, hvis oprindelse sker fra skovene der drives ansvarligt. Se derfor efter vores FSC-mærkede produkter når du handler i vores stormagasiner eller på salling.dk, så er du med til at gøre en forskel.

Hvad er FSC?

FSC står for Forest Stewardship Council®. FSC er en global non-profit organisation, som arbejder for at udbrede ansvarligt skovbrug verden over gennem certificering af skove og virksomheder og mærkning af produkter. FSC sikrer, at træ kommer fra veldrevne FSC-certificerede skove og andre ansvarlige kilder som f.eks. genbrug. En FSC-certificeret skov skal leve op til høje krav til social, økonomisk og miljømæssig ansvarlig skovdrift. Det betyder, at man med FSC er med til at passe på skovene for nuværende og fremtidige generationer, og de mennesker og dyr, som bor i dem.

Læs mere her: www.fsc.dk.

Hvilken forskel gør FSC?

  • I en FSC-certificeret skov ved du, at skovarealet vil være det samme generation efter generation
  • Sjældne og truede arter og deres levesteder beskyttes
  • I dele af skoven er der ingen kommerciel hugst, og dele af skoven drives specifikt med det formål at bevare og fremme biodiversitet
  • Naturlige vandløb, vådområder og bredområder skal beskyttes, og skovejeren skal passe på vandkvaliteten
  • Oprindelige folks rettigheder skal respekteres og skovejeren skal bidrage økonomisk til projekter, der gavner lokalsamfundet (eksempler er adgang til lægehjælp, skolegang for børn, vand o.l.)
  • Arbejderne i skovene skal være uddannede og have ordentlige arbejdsforhold (f.eks. sikkerhedsudstyr og løn)
  • FSC-træ er lovligt fældet og handles på almindelige markedsvilkår

Hvad kan jeg gøre?

Du kan kigge efter FSC-mærkede produkter, når du er i vores stormagasiner eller shopper online. Kig også efter FSC-mærket, når du køber ind i andre butikker og webshops. Der findes tre FSC-mærker: FSC 100%, FSC MIX og FSC RECYCLED.

Hvilken kontrol ligger bag FSC?

Vi har en FSC-varemærkelicens FSC® N001722. Det betyder, at vi er godkendt af FSC Danmark til at bruge FSC’s varemærker i markedsføring af FSC-mærkede produkter. Vi er underlagt kontrol af, at vi indkøber FSC-certificerede og mærkede produkter og anvender FSC’s varemærker korrekt.

Alle led fra skov til og med, at et produkt færdiggøres og mærkes skal have sin egen FSC-certificering. Det sikrer, at der i FSC-mærkede produkter kun anvendes tilladte råvarer. FSC-certificeringer foretages af uvildige certificeringsorganer, hvilket er med til at sikre høj kvalitet og troværdig dokumentation. Alle med en certificering kontrolleres minimum en gang årligt gennem besøg og inspektion. Der foretages også yderligere kontrol, hvis der opstår behov for det. Herudover er brugen af FSC-varemærker (fx FSC-logoet) underlagt specifikke retningslinjer, som også kontrolleres, så troværdigheden af mærkningen sikres.

Hvordan ved jeg, at FSC mærket er sikkert?

Bag FSC-mærket ligger et strengt internationalt kontrolsystem. Hvert led i kæden mellem skov og forbruger skal have sin egen certificering og sit eget certificeringsnummer. Sidder FSC-mærket på et produkt, skal der også være en certificeringskode på produktet.

Alle FSC-certificeringer foretages af uvildige certificeringsfirmaer og brugen af FSC's logo kontrolleres hele tiden.

Betyder FSC, at sociale forhold er sikret?

FSC sikrer, at skovarbejderne uddannes og får sikkerhedsudstyr, en ordentlig løn og ret til at organisere sig i fagforeninger. Samtidig sikres indfødte folkeslag retten til at bruge skoven som de tidligere har gjort, og de inddrages i skovens forvaltning. I mange af verdens fattigste lande er det også en del af den nationale FSC Skovstandard, at en procentdel af overskuddet fra skovdriften skal gå til opbygning af skoler, klinikker m.m.