Om Salling

Historie

Sallings Historie

Den 6. september 1906 åbnede Ferdinand Salling en manufakturforretning i Søndergade 34 i Århus. Forretningen fik samme navn som indehaveren: "Ferdinand Salling" og blev starten til den koncern, som eksisterer i dag. Den første måned omsatte Ferdinand Salling for kr. 4.202,- og derefter gik det stærkt fremad. Til sammenligning kan nævnes, at hele koncernen i dag omsætter for samme beløb - på ca. tre sekunder.

Ni år senere - i 1915 - udvidede Ferdinand Salling sin forretning. Han købte en ejendom i Søndergade 27, hvor der hidtil havde været bagerforretning, og flyttede sin manufakturhandel til denne meget større ejendom, der lå skråt over for den gamle butik. I årene fremover opkøbte han flere ejendomme, for således at realisere ungdommens drøm om et stormagasin i Århus. I 1948 blev første etape af stormagasin Salling indviet, og i det følgende år blev tre nye afsnit føjet til, og firmaet blev omdannet til et aktieselskab under navnet: F. Salling A/S.

Den 22. juni 1953 afgik Ferdinand Salling pludselig ved døden i en alder af 73 år. Med Ferdinand Sallings død var en epoke forbi, og tilbage med opgaverne og ansvaret stod hans 34-årige søn Herman Salling, som skulle videreføre det livsværk, som hans far havde sat i gang. Herman Salling fortsatte imidlertid i sin fars fodspor, og både i 1954 og i 1967 udvidedes stormagasinet med flere spændende afdelinger.

I 1960 lancerede Herman Salling et nyt varehuskoncept, og den første Føtex-butik blev åbnet i Guldsmedgade i Århus. Herman Salling oprettede et datterselskab under navnet: "Jydsk Supermarked", og i de efterfølgende år blev der åbnet en hel kæde af Føtex-forretninger.

Fire år senere skete der endnu en udvidelse af forretningsimperiet, idet Herman Salling den 27. august 1964 åbnede dørene til et splinternyt stormagasin i det nordjyske - Salling Aalborg.

Samme år gik Herman Salling i kompagniskab med Rederiet A.P. Møller i København, og selskabets navn: Jydsk Supermarked A/S blev ændret til Dansk Supermarked A/S. Ejerforholdet mellem de to partnere blev fordelt med 50% af aktierne til A.P. Møller og 50% til F. Salling A/S. Den ekstra tilførsel af kapital gav mere albuerum, og Dansk Supermarked Gruppen omfatter nu foruden Føtex, også kæderne Bilka, A-Z, Netto samt Tøj & Sko.

I 2004 kunne Salling Aalborg holde 40 års jubilæum og i 2005 åbnede Salling Århus dørene for et helt nyrenoveret stormagasin med en udvidelse på næsten 8000 m2.

I starten af 2006 døde Herman Salling, men stormagasinerne er blevet ført videre i "Salling ånden", som lægger vægt på god kundeservice og godt købmandsskab.
I efteråret 2006 kunne stormagasinerne fejre 100 års jubilæum, som blev et stort tilløbsstykke for vore kunder i Århus og Aalborg.