Julesmørrebrød med gravad laks, rævesauce, kaviar og sylt

Julesmørrebrød

- gravad laks med rævesauce, kaviar og sylt

Kunne du godt tænke dig at twiste årets julefrokost en anelse? Servér et lækkert stykke jule smørrebrød med hjemmelavet gravad laks, rævesauce, delikate kaviar, syltede sennepsfrø og rejechips for et sprødt element. En smuk anretning, der er lige tilpas julet og en anelse anderledes. Og du kan ovenikøbet forberede det meste dagen eller flere dage i forvejen. De syltede sennepsfrø smager skønt til andre smørrebrød, på hotdogs eller i en salat. Du finder alle ingredienserne i Salling Super.

Ingredienser:

4-6 personer
Aktiv tid: 40 minutter
Passiv tid: 24 timer

1 rugbrød, fx fra Salling Bageren

Gravad laks:
500 g. fersk lakseside
50 g. fint salt
25 g. sukker
4 spsk. tørret dild
½ tsk. hele peberkorn
½ tsk. hele korianderfrø fx Mill & Mortar

Syltede sennepsfrø:
70 g. gule sennepsfrø, fx Mill & Mortar
1,5 spsk. sukker
1 dl. klar lagereddike
1 nip salt

Rævesauce:
2 spsk. sennep, fx dijon
1 spsk. hvidvinseddike
1/2 dl. olivenolie
2 spsk. rørsukker
Salt og peber
1 bundt frisk dild

Derudover:
1 bundt dild
1 dåse kaviar, fx Privilege
1 pose rejechips
200 g. Philadelphia

Fremgangsmåde

Gravad laks:
Fjern skindet fra laksen eller få Salling Supers fiskemand til at gøre det. Bland salt og sukker og fordel det på begge sider af laksen. Fordel den tørrede dild på begge sider. Kom peberkorn og korianderfrø i en morter og stød det. Fordel ligeledes på begge sider af laksen. Lig laksen i et dybt fad og kom husholdningsfilm over, så der ingen luft kommer ind. Stil laksen på køl i mindst 24 timer. Gerne 2-3 dage. Hæld vandet fra laksen og dub evt. overskydende væske af laksen.

Syltede sennepsfrø:
Kom alle ingredienserne i en gryde og kog sennepsfrøene i lagen i ca. 10 minutter under omrøring. Kom sennepsfrøene og lagen i et skoldet sylteglas og stil på køl natten over. De syltede sennepsfrø kan holde sig et par måneder på køl.

Rævesauce:
Snit dilden fint og rør alle ingredienserne sammen. Smag til med salt og peber.

Anretning:
Skær 4-6 skiver rugbrød og smør med Philadelphia. Skær 3 skiver laks af ca. 1 cm. tykkelse til hver skive rugbrød. Placér laksen ovenpå og kom lidt rævesauce på. Kom lidt kaviar på hver rugbrød samt syltede sennepsfrø. Afslut med afbrækkede stykker af rejechips og pynt med dild.