Guide til vinglasguide til vinglas

Du kan sikkert undre dig over, hvorfor der findes så mange forskellige vinglastyper. Det gælder både størrelse og formen på glasset.

Du kan her læse om vinglassets design, krystalglas kontra almindeligt glasglas til vintyperne, og glasproducenter.

Vinglassets design

For at sikre, at vinens aroma koncentreres i glasset bør et vinglas altid have afrundede sider, der snævres ind foroven. Herved sikres, at duften, også kaldet vinens bouquet, samles i glasset til gavn for smagsoplevelsen. En stor del af oplevelsen ved at nyde vin er at få duften ind i næsen, inden man drikker den.

Formen gør det samtidigt nemmere at slynge vinen rundt i glasset, så aromaen frigives, inden man dufter til vinen, og der er desuden en større overflade, hvor vinen kan "luftes". I den forbindelse er det også vigtigt, at du ikke fylder glasset helt op. Vinglasset bør maksimalt være halvt fyldt, så der er plads til aromaen i glasset. Eneste undtagelse til den regel er champagneglas, hvor der traditionelt fyldes op til kanten. I forhold til designet på glasset er det vigtigt, at stilken er tilpas lang til, at man kan holde korrekt på det, og at der er en behagelig balance mellem top og fod.

Generelt er størrelsen på vinglasset meget afhængig af traditioner og design, men det vigtigste er at det er stort nok til at sikre duft- og smagsoplevelsen og ikke mindst, at det er et flot glas, der øger glæden ved at nyde en god flaske vin.

Krystalglas kontra almindeligt glas

Der findes både krystalglas og almindeligt glas. Fordelen ved krystalglas er, at det er mere glansfuldt og de tilsatte mineraler tillader, at glasset er tyndere end almindeligt glas. Fordelen ved almindeligt glas er lavere vægt og mindre skrøbelighed. De kan også klare en tur i opvaskemaskinen i modsætning til krystalglas. Tidligere indeholdte krystalglas traditionelt blyoxid, som i store mængder kan være giftigt. Nu om dage produceres der dog krystalglas, som ikke indeholder bly, også kendt som miljøkrystal.På Salling.dk fås vinglas i mange forskellige typer og designs:

eksempler på rødvinsglas på salling.dk Rødvinsglas

De største glas anvendes typisk til rødvin, som kan vælges i flere forskellige former alt efter hvilket design, du foretrækker. Der findes sågar forskellige glas til rødvinstyper. F.eks. har Luigi Bormioli designet forskellige vinglas til Pinot Noir, Merlot og Barolo, hvor formen på glasset varierer. 
Se udvalget af rødvinsglas.

 Hvidvinsglas

Til hvidvin er glasset traditionelt lidt mindre end rødvinsglasset, men har typisk samme indsnævrende form og høje stilk. Også hvidvinsglas har specifikke typer til de mest populære druer som f.eks. Sauvignon Blanc og Riesling.
Se udvalg af hvidvinsglas.

 Hedvinsglas

Hedvinsglas, også kaldet dessertvinglas, er mindre i størrelsen, da hedvinen oftest har en højere alkoholprocent end andre vintyper. Under kategorien hedvinsglas finder du også specielle glas til f.eks. portvin og sherry. 
Se Sallings udvalg af hedvinsglas.

 Champagneglas

For at fremhæve boblerne i champagnen og andre mousserende vine er champagneglasset typisk mere aflangt i formen. Der er dog meget forskel på designet fra de forskellige glasmærker, så du kan sikkert finde noget, der falder i din smag.
Se Sallings udvalg af champagneglas.Glasproducenter

Hvis du har forkærlighed for en bestemt serie af glas eller et mærke, kan vi i Salling bl.a. tilbyde følgende:

Se flere vinglas-mærker her


Skulle du mangle noget at fylde i dine flotte nye vinglas så tjek Sallings store udvalg af kvalitetsvine.