Guide til borddækning

Borddækningen har stor betydning for stemningen og forventningen til festen. Hvad enten det gælder bryllupsfest, højtid, gæstemiddag, fødselsdagsfest, havefest, høstfest etc. så bør enhver anledning, som indbyder til fest, benyttes til det.

Det (for) smukt dækkede bord

Royal Copenhagen er både smukt og eksklusivt - så meget, at nogle føler sig som en hund i et spil kegler.

Vi kender nok alle den virkelig fine og eksklusive fest, hvor bordet er perfekt, overdådigt og smukt dækket, og hvor alt er placeret med stor akkuratesse. Til denne form for fester kan mange hurtigt føle sig en smule ved siden af sig selv. Det bliver pludselig svært at agere korrekt og finde den rette grimasse. Hurtigt bliver det lidt finere, end de fleste bryder sig om og ønsker. Bordet er fint og fuldendt dækket, gerne med kongeligt porcelæn og hvid dug. Stellet vil typisk være arvet eller et af de populære fra Royal CopenhagenDe smukke perfekte blomsterbuketter eller dekorationer er arrangeret i klassiske Lyngby vaser eller i værdifulde arvestykker fra familien. Lysestagerne er i enten glas eller porcelæn, selvfølgelig matchende med stellet. Servietterne er yndigt foldet og vinglassene er stillet i den helt rigtige rækkefølge. Og kaffen, ja den serveres sandsynligvis i den smukke Bernadotte termokande fra Georg Jensen. For mange kan denne form for fest næsten være en smule angstprovokerende. Derfor synes vi, det ville være oplagt at satse på en knap så fornem borddækning. En borddækning, hvor gæsterne tør bevæge sig og være afslappede. Hvis udtrykket skal bevares elegant og smukt, kan det fine og perfekte fx kombineres med mere rustikke og organiske materialer. 

Bryd stilen og kombinér det eksklusive og det hyggelige

Når eksempelvis Royal Copenhagen blandes med bordets rå materialer, så kombineres det smukke og det afslappede

Den populære nordiske stil, hvor alt det perfekte brydes af mere rå og naturlige materialer; træ, sten, læder, friske blomster, levende lys osv. kan på fineste vis kombineres med det kongelige stel og den hvide dug. På den måde får man stadig et flot og veldækket bord, men med et langt mere afslappende udtryk. Gæsterne nyder med stor sandsynlighed øjeblikket i langt højere grad. Brug fx rustikke tallerkener i træ som dækketallerken, bland forskellige klassiske vinglas og sæt dem sammen med de moderne krystalglas og karafler, for eksempel fra Frederik Bagger. Bestikket kan være det klassiske i stål eller den moderne og populære udgave i oxideret eller messing. Vælg flotte glasvaser i enten klart eller farvet glas fra Georg Jensen, Tom Dixons populære Etch lysestager eller blot en flot gren eller blade fra naturen som bordpynt.

Eller lad hyggen overtage helt

Pillivyuts mangefarvede stel kombinerer høj kvalitet og en hyggelig stemning

Lav en ægte afslappet hyggestemning, som de fleste bl.a. kender fra de hyggelige og uformelle havefester. Stemningen er løssluppen og rolig, bordet er pænt men også lidt tilfældigt dækket. Stel og farver kombineres på kryds og tværs. Le Creusets farverige og holdbare stel er perfekt til denne form for fest. Blomster sættes tilfældigt sammen, forskellige vaser kan stilles i et hyggeligt sammensurium, gerne kombineret med brugte syltetøjsglas, fine glasvaser eller arvestykker. Krus og kopper kan være, hvad der findes i skabet eller en god kombination af nyt og gammelt.

Smukt og klassisk - uden det formelle

Eller vælg den velkendte klassiske og altid sikre stil med hvidt stel fx Plissé fra Pillivuyt. Stellet som er produceret til at blive brugt, og til at forblive pænt i lang tid - trods adskillige ture i opvaskemaskinen. Stellet kan kombineres med klassiske vinglas i god kvalitet, fx fra Luigi Bormioli, som findes i mange varianter og typer. Vandglasset kunne være de meget elegante og populære krystalglas fra Lyngby glas.

Den perfekte kombination af forskellige elementer i borddækningen er med til at skabe den helt rette stemning.