Europæiske fællesskaber: identiteter, fortællinger og konflikter i Europa

Vis stort billede
Europæiske fællesskaber: identiteter, fortællinger og konflikter i Europa

385,00 kr

Varens tilgængelighed

Ikke på lager online

Den politiske og økonomiske integration i Europa har fremkaldt nye brudlinjer mellem de europæiske lande, brudlinjer som viser bagsiden af fællesskabet, hvor samarbejde udfordres af modstand mod fælles beslutninger. Dermed får modsætningen ikke blot mellem europæisk og national, men også mellem national og regional identitet fornyet interesse, idet den rejser spørgsmålet om i hvilken grad man kan tale om et europæisk fællesskab.


Netop begreber som ’identitet’ og ’kollektive identiteter’ indgår i stigende grad i både politiske og kulturelle debatter. Bogen diskuterer eksempler på de udfordringer og konflikter som disse begreber giver anledning til i det europæiske samarbejde på det regionale, det nationale og det supranationale niveau (EU). Den centrale idé er at kollektive identiteter nødvendigvis grundes i fortællinger om fællesskabet. I en identitetsmæssigt kompliceret sammenhæng som den europæiske kan fortællinger enten gå hånd i hånd, være modstridende eller endda udvikle sig i retning af direkte konflikt. De spændinger der således kan opstå, har selvfølgelig forbindelser til den omgivende politiske og sociale virkelighed både i deres årsager og deres virkninger, og det er bogens hovedmål at klarlægge og diskutere en række af disse forbindelser.
Blandt de emner bogen tager op, er:
  • Den nationale identitetsskabelse i Skotland og Baskerlandet og forsøgene på løsrivelse fra de nuværende statsdannelser.
  • EU’s forsøg på at skabe en fortælling om demokrati som grundlag for en europæisk identitet og denne fortællings møde med konkurrerende fortællinger i Danmark og Tjekkiet.
  • Forsøgene på at skabe en europæisk identitet på grundlag af en fælles kultur og de problemer der opstår i form af modstridende fortællinger i de europæiske lande.
  • Erkendelsen af at den nationale identitetsdannelse i høj grad bygger på en fortælling grundet i en fælles historie og ikke mindst i et fælles sprog, som effektivt drager skel mellem ’os’ og ’dem’.

Indholdsoversigt Forord Præsentation. EU mellem nationalisme, krise og skepsis – af Uffe Østergård Indledning. Identitet som noget fortalt – af Irene Baron, Michael Herslund & Carsten Humlebæk Kapitel 1. Kollektive identiteter, deres mesterfortællinger og erindringssteder – af Carsten Humlebæk, Henrik Høeg Müller & Charlotte Werther Kapitel 2. Centrum og periferi: to slags mesterfortællinger – af Irene Baron, Michael Herslund, Kristian L. Nielsen & Jeppe Juul Petersen Kapitel 3. Europæisk identitet som projekt mellem politik og kultur – af Kathrine Ravn Jørgensen, Erik Lonning & Lone Kølle Martinsen Kapitel 4. Sproget i mesterfortælling og national identitet – af Michael Herslund Appendiks. Ernest Renan (1823-1892): Hvad er en nation? - Oversat af Michael Herslund Bibliografi Forfatterpræsentationer Stikordsregister

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Carsten Humlebæk (red.) / Irene Baron / Michael Herslund
Sideantal: 256
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Fagredaktør: Kennet Lynggaard,Ian Manners
Udgiver: Djøf
Bredde: 155 mm
Højde: 229 mm
Dybde: 18 mm
Vægt: 431 g
Serie: Studier i europæisk samarbejde
Udgivelsesdato: 14 Jun 2015
Oplagsdato: 14 Jun 2015
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788757434002

Udgivelsesår

2015

Sprog

Dansk

Europæiske fællesskaber: identiteter, fortællinger og konflikter i Europa Djøf