8:13 om bøder og proportionalitet

Vis stort billede
8:13 om bøder og proportionalitet

700,00 kr

Varens tilgængelighed

Ikke på lager online

Ideen om det gyldne snit - eller den guddommelige proportion - er brugt overalt i kunst, filosofi og arkitektur gennem århundrede, og Leonardo da Vinci forsøgte med Den vitruvianske mand at påvise, at det endog lå til grund for menneskets proportioner.
Sammenligningen mellem kunstens gyldne snit og strafferettens proportionalitet - som denne bog handler om - skal naturligvis ikke trækkes for langt. Der er bl.a. den væsentlige forskel, at mens det gyldne snit primært vedrører æstetik, vedrører strafferetlig proportionalitet primært etik. Har de to ting overhovedet noget med hinanden at gøre? Det overlades det til læseren at overveje, men bemærk, at f.eks. Platon mente, at der var en meget nær sammenhæng mellem det gode, det sande og det skønne. Alle har vel en idé om, hvad de finder smukt og proportionalt. Det gælder ikke blot i kunsten, men også for så vidt angår spørgsmålet om, hvornår forholdet mellem forbrydelse og straf er proportionalt. Set i det perspektiv er interessen for strafudmåling ikke et forskernørdet specialistanliggende, men et anliggende for enhver.
Men findes der en formel for den ideelle proportionalitet i strafferetten? Vil den ene persons (skønhedsideal og) proportionalitetsopfattelse ikke altid være forskellig fra den andens, og er begge ikke lige gode? Er det overhovedet muligt at enes om ét ideal? Forfatteren beskæftiger sig i denne bog med proportionsforholdet mellem forbrydelse og straf, nærmere bestemt proportionalitet mellem overtrædelser af speciallovgivningen (alle love med strafhjemler uden for straffeloven) og bødestraffens størrelse. Hvordan findes det rette forhold mellem disse to? Hvilke materielle udmålingsregler og hvilke kompetenceregler bør opstilles for at få et straffesystem, hvor strafudmålingen bliver proportionel?

Indholdsfortegnelse
Forord
Kapitel 1. Præsentation
Kapitel 2. Proportionalitet og andre ideologier
Kapitel 3. Enkelte træk ved svensk og finsk strafudmåling
Kapitel 4. Lovstyring - generelle udmålingsregler
Kapitel 5. Lovstyring - særlige regler om bødeudmåling
Kapitel 6. Lovgiverstyring via forarbejder
Kapitel 7. Forvaltningens styring af bødefastsættelsen
Kapitel 8. Domstolenes styring af bødeudmålingen
Kapitel 9. Kriminalpolitiske overvejelser
Forkortelser
Bilag 1. Oversigt over speciallove med straffehjemmel
Bilag 2. Anvendte administrative bødevejledninger og kataloger
Bilag 3. Domme
Lovregister
Stikordsregister

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Thomas Elholm
Sideantal: 355
Sprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Djøf
Bredde: 156 mm
Højde: 230 mm
Dybde: 23 mm
Vægt: 582 g
Udgivelsesdato: 26 Apr 2010
Oplagsdato: 25 Apr 2010
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788757422566

Udgivelsesår

2010

Sprog

Dansk