Folkets røst - Demokrati og folkeafstemninger i Danmark og andre europæiske lande

Vis stort billede
Folkets røst - Demokrati og folkeafstemninger i Danmark og andre europæiske lande

248,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Demokrati betyder folkestyre. Til trods for at mange lande smykker sig med denne betegnelse, er det ingen steder sådan, at folket styrer de politiske beslutninger. Folkets bestemmelsesret er i alle de såkaldte demokratier indirekte og består i, at den del af befolkningen, der har valgret, vælger et antal repræsentanter til en lovgivende forsamling og i nogle lande desuden en præsident. Det er derfor almindeligt at sondre mellem direkte demokrati, hvor folket selv tager de politiske beslutninger, og repræsentativt demokrati, hvor valgte repræsentanter tager disse beslutninger.
I denne bog redegøres der for den teoretiske baggrund for sondringen mellem direkte og repræsentativt demokrati, nogle hovedargumenter for og imod folkeafstemninger diskuteres, og de danske regler og den danske praksis gennemgås. Desuden præsenteres befolkningens og partiers syn på et mere direkte demokrati. Endelig redegøres der for, hvordan regler og praksis omkring folkeafstemninger er i de andre europæiske lande.
Bogen kritiserer på denne baggrund en alt for skarp sondring mellem direkte og repræsentativt demokrati, og i det afsluttende kapitel argumenteres der for, at den politiske styreform kan demokratiseres ved indførelse af folkebegæring om vedtagne love.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Palle Svensson
Sideantal: 249
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Aarhus Universitetsforlag
Bredde: 158 mm
Højde: 230 mm
Dybde: 19 mm
Vægt: 478 g
Serie: Magtudredningen
Udgivelsesdato: 30 Nov 2003
Oplagsdato: 30 Nov 2003
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788779340749

Udgivelsesår

2003

Sprog

Dansk

Folkets røst - Demokrati og folkeafstemninger i Danmark og andre europæiske lande Aarhus Universitetsforlag