Om lykken eller det højeste gode

Vis stort billede
Om lykken eller det højeste gode

148,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Sidste varer på lager.

Kan Anders Breivik være lykkelig? I hvilken forstand er han skyldig? Hvilken straf fortjener han?

La Mettrie er ikke i tvivl om, hvordan sådanne spørgsmål skal besvares: Forbryderen kan lige såvel som det mest moralske menneske være lykkelig, han er ikke skyldig i nogen absolut forstand, kun i forhold til vilkårlige, menneskeskabte normer og konventioner, og straffen, der ikke baserer sig på en højere retfærdighed, men på en prosaisk samfundsmæssig nødvendighed, skal af humane grunde være så mild som muligt.

Julien Offray de La Mettrie (1709-1751) er den første og mest konsekvente af 1700-tallets franske materialister. På grund af sine ateistiske anskuelser måtte han flygte først fra Frankrig og senere fra Holland, indtil han fandt et fristed i Frederik den Stores Preussen.

For La Mettrie hviler al religion på illusion og bedrag, der eksisterer kun materie, og ”sjælen” eller ”ånden” er i sig selv ingenting – kroppen er uden sjæl, og universet uden Gud. I sit hovedværk Om lykken eller det højeste gode fra 1751 undersøger han, hvori lykken består, og hvordan man opnår den. For den betyder mere for et menneske end noget som helst andet: ”Den, der har fundet lykken, har fundet alt”.

”Skriv sådan, som om du var alene i universet og ikke havde nogen grund til at frygte menneskenes misundelse og fordomme – eller du vil forfejle dit mål!” – La Mettrie .

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Julien Offray de La Mettrie
Sideantal: 160
Sprog: Dansk
Forord af: Fritz Wolder
Kommenteret af: 23169, Fritz Wolder
Originaltitel: Discours sur le bonheur
Originalsprog: Fransk
Produktvariant: Hæftet
Oversætter: Fritz Wolder
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Helikon
Udgivelsesdato: 14 Apr 2013
Oplagsdato: 14 Apr 2013
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788791817151

Udgivelsesår

2013

Sprog

Dansk