Kritik af dømmekraften

Vis stort billede
Kritik af dømmekraften

390,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage
Kritik af dømmekraftener den tredje (og sidste) af Kants store Kritik'er, gennem hvilke han genoptager filosofiens store, antikke temaer om det sande, det gode og det skønne - via den RENE, den PRAKTISKE og den hhv. æstetisk og teleologisk DØMMENDE fornuft. Kald det erkendelsesteori, etik og æstetik, men bemærk i Kants tilfælde, at den sidste og æstetiske/teleologiske Kritik griber tilbage til den første - om den rene fornuft - og gentænker hele systematikken eller progressionen.
Den ÆSTETISKE dømmekraft handler om det skønne (modsat det hæslige), både det naturskønne og det kunstskønne, der har mennesket inde over - og både det SKØNNE som sådan (smagens almene primat) og det OPHØJEDE (det sublime), der på Kants tid betegnede noget andet end i dag: det voldsomme, frygtindgydende, som dog finder et forsonende og tankefuldt udtryk - fra skælven og frygt til ro og afklaret velbehag. Den æstetiske dømmekraft nødvendiggør en række kriterier eller spilleregler, hvis dommen skal være objektiv og stå til troende, og Kantformulerer derfor disse - 'det interesseløse velbehag' osv. Dertil kommer diskussionen af, hvad kunst er, som Kantslipper udenom ved introducere talen om GENIET, den autonome, selvlovgivende instans, hvis værk som kunst ikke står til diskussion - en ulykkelig tanke, der siden har forfulgt os, især såkaldte kunstnere.
I værkets anden del handler det om den teleologiske dømmekraft, dvs. vor evne - tilbøjelighed - til at se (og dømme om) hensigtsmæssighed - i sær i naturen - hvor den ikke findes. Eller hvor den reelt kun findes på en kontingent måde - som et tilfælde, der forblænder os og bilder os ind, at bag det hele må der stå en vis skabergud. Kantmedgiver denne tilbøjelighed - grænsende til sandsynlighed - men afviser i sidste instans, at vor forestilling om hensigtsmæssighed skulle bevise eksistensen af Gud. Grænsen bliver atter trukket skarpt om: Der er det, vi ved, og det, vi gerne vil vide, men reelt ikke ved - ikke kan vide. The rest is silence.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Kant
Sideantal: 360
Sprog: Dansk
Originaltitel: Kritik der Urteilskraft
Originalsprog: Tysk
Produktvariant: Hæftet
Oversætter: Claus Bratt Østergaard
Oplag: 3
Udgave: 1
Udgiver: Det Lille Forlag
Bredde: 157 mm
Højde: 230 mm
Dybde: 23 mm
Vægt: 694 g
Serie: Redaktion Filosofi
Udgivelsesdato: 12 Oct 2005
Oplagsdato: 30 Oct 2013
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788791220234

Udgivelsesår

2005

Sprog

Dansk