Gorgias´ bedrag - Sofisten Gorgias´ udtryksform i Lovtale over Helena

Vis stort billede
Gorgias´ bedrag - Sofisten Gorgias´ udtryksform i Lovtale over Helena

148,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Sidste varer på lager.

Gorgias' bedrager en bog om en udskældt person i filosofihistorien - den oldgræske sofist Gorgias, der af Platon blev beskrevet som overfladisk og manipulerende. Ved en grundig analyse af Gorgias' tekst Lovtale over Helena viser Jakob Matthiesen, at Gorgias' talekunst er mere nuanceret end Platon gav udtryk for.
Gorgias' lovtale drejer sig om overtalelseskunst på flere planer. Indholdsmæssigt om, hvordan den skønne Helena blev overtalt til at tage til Troja sammen med prins Paris. Denne hændelse blev startskuddet til den trojanske krig. Ikke kun Helena overtales. Hele talen er i sig selv en overtalelse, der skal overbevise tilhørerne om, at Helena var uskyldig, da hun handlede, som hun gjorde.
Jakob Matthiesen afdækker Gorgias' særlige udtryksform og foreslår betegnelsen 'retfærdigt bedrag' om Gorgias' komplekse forførelse af sit publikum. Derved anfægtes et synspunkt, der har rod i Platons kritik af Gorgias. Platon kritiserede først og fremmest Gorgias for at lade indholdet blive overskygget af retorikken og opererer dermed med et skel mellem det retoriske og det filosofiske. Sofisterne selv sondrede imidlertid ikke mellem retorik og filosofi. De mente, de udøvede begge dele. Med en sådan pointe vil Jakob Matthiesen vise, at vores opfattelse af det femte århundredes sofistik er blevet forvrænget af beskrivelser fra det femte århundredes forfattere, i særdeleshed Platon.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Jakob Matthiesen
Sideantal: 112
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Museum Tusculanum
Bredde: 140 mm
Højde: 219 mm
Dybde: 9 mm
Vægt: 194 g
Udgivelsesdato: 16 Mar 2004
Oplagsdato: 16 Mar 2004
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788772897455

Sprog

Dansk

Gorgias´ bedrag - Sofisten Gorgias´ udtryksform i Lovtale over Helena Museum Tusculanum