Øjeblikkets foranderlige skønhed - ABCinema og filmoprøret i Danmark 1968-71. Artikler, dokumenter og tilbageblik

Øjeblikkets foranderlige skønhed - ABCinema og filmoprøret i Danmark 1968-71. Artikler, dokumenter og tilbageblik Forstør

250,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Filmkollektivet ABCinema eksisterede kun i ganske få år (1968-71), men fik alligevel stor indflydelse. Kollektivet talte mere end 50 medlemmer, heriblandt eksperimenterende kunstnere, som sideløbende med tidens generelle ungdomsoprør førte an i et oprør mod det magtapparat og de strenge konventioner, som dengang herskede over filmen. Man var var samlet om en enkel vision – at ville befri filmen fra tungt apparatur og træge systemer og gøre det til en leg at lave film.


Filmoprøret kulminerede i besættelsen af Den Danske Filmskole og medførte radikale ændringer i Filmloven og oprettelsen af statslige åbne filmværksteder. ABCinema gav desuden inspiration til Dogme 95 og peger frem mod den filmkultur, vi har i dag, hvor et videokamera, en smartphone og en computer gør enhver i stand til at producere sine egne film og vise dem for hele verden.
Øjeblikkets foranderlige skønhed er en samling fotos, artikler og interviews, der dokumenterer og belyser dette vigtige kapitel i dansk film- og kunsthistorie. Med bidrag af bl.a. Per Kirkeby, Jørgen Leth, Bjørn Nørgaard, Kristen Bjørnkjær og Allan de Waal, Tania Ørum, Niels Skousen, Peter Thorsboe og Ole John.
ABCinemas film tæller bl.a. Dyrehavefilmen (1969), kollektivets første film og filmiske manifest, der tillige står som et monument over Super 8-formatets indtog i dansk filmhistorie, Krag-filmen (1969), der portrætterer den daværende statsminister Jens Otto Krag, og ikke mindst eksperimentalfilm-antologien Frændeløs (1970), som måske særligt huskes for Bjørn Nørgaard og Lene Adler Petersens sekvens Den kvindelige Kristus.
Ole John, f. 1939 producer, instruktør, fotograf Har gennem sin filmkarriere arbejdet med udviklingen af talenter i dansk film bl.a. som leder af Filmværkstedet, som leder af Dansk Novellefilm og som leder af produceruddannelsen og pro-rektor på Den Danske Filmskole. Han har været initiativtager til oprettelsen af filmgrupper som ABCinema, Elevator på Drakabygget og i Tyskland af Filmgruppe Düsseldorf, hvor han i en årrække var docent på Kunstakademiet. Han har desuden været producer og fotograf for Jørgen Leth og har selv instrueret en række eksperimental- og dokumentarfilm bl.a. med den tyske multikunstner Joseph Beuys.

Flere detaljer

Beskrivelse
Forfatter: Tania Ørum m.fl. / Ole John
Sideantal: 160
Sprog: Dansk
Omslagsgrafiker: Anne Houe
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Arena
Bredde: 192 mm
Højde: 269 mm
Dybde: 14 mm
Vægt: 580 g
Udgivelsesdato: 12 Mar 2013
Oplagsdato: 12 Mar 2013
Varefakta
Reference

b-9788792684301

Udgivelsesår

2013

Sprog

Dansk

Øjeblikkets foranderlige skønhed - ABCinema og filmoprøret i Danmark 1968-71. Artikler, dokumenter og tilbageblik Arena