For borgere og bønder - Stadsmusikantvæsenet i Danmark ca. 1660-1800

Vis stort billede
For borgere og bønder - Stadsmusikantvæsenet i Danmark ca. 1660-1800

450,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 4-7 hverdage

Sidste varer på lager.

Privilegerede stadsmusikanter kendes i Europa fra det 13. til det 19. århundrede, hvor de havde en vigtig funktion i musiklivet. Bogen giver den første dybtgående skildring af stadsmusikantvæsenet i Danmark, der fik sine grundlæggende impulser fra Tyskland, men udviklede tydelige særtræk i den enevældige periode. I tidsrummet 1660-1800 havde Danmark næsten 30 kongeligt priviligerede stadsmusikantembeder med eneret på at spille for borgere og bønder.
Bogen beskriver stadsmusikanternes hverdag og sociale forhold. Den skildrer deres opfattelse, deres instrumenter, repertoire, kompositioner og kunst. Også konkurrenterne, der ""gik dem i næringen"", belyses. Forfatteren konkluderer, at stadsmusikanterne havde en nøglerolle som formidlere mellem udlandet og Danmark samt mellem land og by. De bidrog til at inddrage Danmark i en fælles europæisk musikkultur.
Afhandlingen har regional interesse, idet den rummer oplysninger om alle de 30 købstæder i kongeriget, der i perioden 1660-1800 havde kongeligt privilegerede stadsmusikantembeder med eneret på at spille for borgere og bønder. Bilagsdelen rummer fortegnelser over musikere, spilledistrikter, musikinstrumenter, noder m.m. samt giver eksempler på alle vigtige kildetyper. Sammen med udførlige registre bevirker det, at bogen ud over at fremdrage meget nyt stof også fungerer som en håndbog.
Jens Henrik Koudal er arkivar og seniorforsker på Dansk Folkemindesamling.
PRESSEN SKREV:
""Det lykkes Jens Henrik Koudal at kortlægge det kgl. privilegerede professionelle musikliv i Danmark. Han gør også nogle gedigne musikhistoriske fund, der placerer hans disputats fornemt i den internationale forskning(...)og han lægger vægt på at vise, at moderne dansk kan skrives, så det er flydende og farverigt uden at den akademiske præcision sættes over styr.""
- Jens Brincker, Berlingske Tidende
""Henrik Koudals disputats er en fremragende og skelsættende monografi om en central institution i Danmark, som her i landet ikke hidti

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Jens Henrik Koudal
Sideantal: 836
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Indbundet
Oversætter: James Manley
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Museum Tusculanum, Københavns
Bredde: 174 mm
Højde: 251 mm
Dybde: 58 mm
Vægt: 1911 g
Udgivelsesdato: 09 Jan 2000
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788772895482

Sprog

Dansk

For borgere og bønder - Stadsmusikantvæsenet i Danmark ca. 1660-1800 Museum Tusculanum, Københavns