Jødeaktionen oktober 1943 - Forestillinger i offentlighed og forskning

Vis stort billede
Jødeaktionen oktober 1943 - Forestillinger i offentlighed og forskning

200,00 kr

Varens tilgængelighed

Ikke på lager online

Natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 besluttede den tyske besættelsesmagt at udvide den såkaldte 'Endlösung' til også at omfatte Danmark. I de følgende uger blev godt 7000 eller 95% af de danske jøder bragt i sikkerhed i Sverige. Begivenheden, der markerede frihedskampens første store sejr, repræsenterede det danske folks bratte opvågen og blev allerede i samtiden fremhævet som et ubegribeligt lys i Holocausts trøstesløse mørke.
Forfølgelsen af de danske jøder - forestillinger om oktober 1943 i forskning og offentlighedfortæller om den rolle begivenheden har spillet i efterkrigstidens historieskrivning og offentlighed, og viser hvordan den storstilede redningsaktion i mange år stod som et urørligt trofæ i hvis stråleglans man kunne pleje nationale og internationale interesser. I Danmark havde historikerne ikke lyst til at pille ved myten om den heroiske danske modstand, og de få der gjorde, trængte ikke igennem offentligheden, som nægtede at give slip på den romantiserede fortælling. I udlandet fejrede man aktivismen, den sunde danske mentalitet og undtagelsen fra Europas passivitet og kollaboration.
Først med de seneste års generationsskift i dansk forskning er centrale og sejlivede elementer i traditionen for alvor blevet udfordret og revideret i en række bøger, der har givet anledning til stor debat. Sofie Lene Bak slutter af med at diskutere konflikterne og perspektiverne for en forskning, der har overvundet sin berøringsangst og ikke længere er bundet af hensyn til myter, men til gengæld risikerer at distancere sig stadig mere fra den almindelige offentlighed.
Sofie Lene Bak, født 1973, cand. mag., er Ph.d.- stipendiat på det Kgl. Bibliotek.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Sofie Lene Bak
Sideantal: 198
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Museum Tusculanum
Bredde: 158 mm
Højde: 229 mm
Dybde: 13 mm
Vægt: 386 g
Udgivelsesdato: 29 Nov 2001
Oplagsdato: 29 Nov 2001
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788772896519

Sprog

Dansk

Jødeaktionen oktober 1943 - Forestillinger i offentlighed og forskning Museum Tusculanum