Bag Karen Blixens og Aage Henriksens Maskerade

Vis stort billede Tilføj
Bag Karen Blixens og Aage Henriksens Maskerade

199,00 kr

Varens tilgængelighed

Ikke på lager online
Gennemgangen af Morten Henriksens samtalebog 'Bag Blixens maske '' (2010), afslører, at Aage Henriksen flere gange i sit liv indgik i trekantsforhold, ménages à trois, ligesom han fra første færd pendlede mellem sanselighed og kyskhed. At han billedlig talt havde fået Olfert Ricards religiøse bestseller 'Ungdomsliv' (1905) ind med modermælken fremgår ikke af hans egne skrifter, der til gengæld fremhæver betydningen af Rudolf Steiners mysteriespil. Men det gentagne trekantsmønster bliver ikke analyseret, hvorfor sønnen heller ikke ser, at forholdet til Karen Blixen kan anskues under denne synsvinkel. I stedet deltager han i faderens mystificering af baronessen, hvilket ikke bibringer nogen form for frigørelse endsige indsigt.

I gennemgangen fokuseres der på forholdet mellem fader og søn, som i den grad er bemærkelsesværdigt, fordi faderen i lighed med enlige mødre, (mis)bruger den 10-årige søn som sin fortrolige, hvorved han bliver spundet ind i faderens univers, hvad der får fatale følger. Et ødipalt farvet opgør kommer det aldrig til, hvorfor bindingen fortsat eksisterer, hvilket giver sig udslag i en umådeholden beundring for faderen, der i kraft af sine esoteriske oplevelser antager overmenneskelige dimensioner. Tilbage står spørgsmålet: hvad skete der, da Aage havde den samme alder som Morten, da han fik rollen som fortrolig?

Svaret herpå er samtidig svaret på Aage Henriksens gåde, som han i forskudt form har kredset om i sin gentagne beskæftigelse med de samme få forfatterskaber, hvor Karen Blixen spiller en hovedrolle. Driftsgrundlaget for det tvangsmæssige mønster, som han genskaber som voksen, finder man i hans barndomshistorie, hvor moderen knytter han følelsesmæssigt til sig, hvilket sker på bekostning af forholdet til ægtemanden, drengens fader. Samtidig med at han bliver aktiv part i trekantsforholdet, bliver han også moderens fortrolige.

Bo Elbrønd-Bek (f. 1946), der er ph.d, cand.mag. et mag.art,. har bl.a. undervist ved Odense Universitet, University of Washington, University of Wisconsin-Madison, Universitetet i Oslo, Københavns Universitet, hvortil kommer forskningsstipendier ved Ernst Moritz Arndt Universität zu Greifswald og Humboldt Universität zu Berlin. Har udgivet en halv snes bøger og offentliggjort et halvhundred artikler og forfatterinterview.

Om hans seneste udgivelse Indfald og udfald skrev Torben Wendelboe i Lektørudtalelsen: >>tekster på et højt niveau, de er fagligt velfunderede, de er båret af engagement og kritisk tilgang, og der er plads til humor. Det er en imponerende tekstsamling ... Samlet konklusion: En vægtig udgivelse i et vigtigt akademisk forfatterskab.<<

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Bo Elbrønd-Bek
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Underskoven
Bredde: 172 mm
Højde: 220 mm
Dybde: 10 mm
Vægt: 277 g
Udgivelsesdato: 04 Aug 2011
Oplagsdato: 04 Aug 2011
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788792662262

Udgivelsesår

2011

Sprog

Dansk

Bag Karen Blixens og Aage Henriksens Maskerade Underskoven