Tivoli, Trængsel og Troelstrup - Stednavne som stilistiske figurer

Vis stort billede
Tivoli, Trængsel og Troelstrup - Stednavne som stilistiske figurer

248,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Sidste varer på lager.

I Tivoli, Trængsel og Troelstrup – stednavne som stilistiske figurer introduceres, udvikles og anvendes stilistisk-retoriske teorier om metaforer, metonymier og symboler i studiet af stednavne som sprog.

I bogens første del diskuteres de sprogvidenskabelige præmisser, hvormed stednavne forstås. Det påpeges, at proprier er underlagt skiftende tiders forsknings- og tolkningstraditioner, hvorfor tolkningerne ikke er objektivt sande, men i lige så høj grad udtrykker navneforskerens sprogopfattelse og referenceramme, og at dette kan aflæses i stednavneordbøgerne. Der argumenteres for at anskue stednavne som tekstlige fænomener, og de stilistisk-retoriske teorier sættes i relation til stednavne dels som analyseværktøj til en egentlig tekstlæsning af proprier, dels som redskab til at belyse de diskurser, forsknings- og tolkningsparadigmer, stednavne er underlagt.

I bogens anden del analyseres 155 stednavne, blandt andet Tivoli, Trængsel og Troelstrup, kvalitativt ved den stilistisk-retoriske analyse, der inddrager stednavnenes etymologi, skriftlige kilder, landskabet og folkeetymologi. Herigennem belyses menneskets vilje til at se sprog som meningsbærende kommunikationsmiddel.

Der antydes en proprial stilistikhistorie fra jernalderen til moderne tid, der ses som resultatet af det stigende antal skriftlige kilder, der indeholder stednavne, men som også kan afspejle en ændring i menneskets sprogsyn mod større kompleksitet og flere, samtidigt herskende sprogsyn.

Line Sandst er cand.mag. i dansk og ph.d.-stipendiat ved Afdeling for Navneforskning, Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet. Tivoli, Trængsel og Troelstrup – stednavne som stilistiske figurer er en redigeret udgave af hendes specialeafhandling fra 2011.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Line Sandst
Sideantal: 230
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Museum Tusculanums Forlag
Bredde: 168 mm
Højde: 235 mm
Dybde: 15 mm
Vægt: 474 g
Serie: Navnestudier, nr. 43
Udgivelsesdato: 16 Dec 2014
Oplagsdato: 16 Dec 2014
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788763541473

Udgivelsesår

2014

Sprog

Dansk

Tivoli, Trængsel og Troelstrup - Stednavne som stilistiske figurer Museum Tusculanums Forlag