Thor-kult i vikingetiden - Historiske studier i vikingetidens religion

Vis stort billede Tilføj
Thor-kult i vikingetiden - Historiske studier i vikingetidens religion

248,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Sidste varer på lager.

Thor-kult i vikingetiden præsenterer den første, samlede kritiske gennemgang af kildematerialet til dyrkelsen af Thor i vikingetiden siden Henry Petersens disputats Om Nordboernes Gudedyrkelse og Gudetro i Hedenold fra 1876. Monografien gennemgår de samtidige skriftlige, arkæologiske og ikonografiske kilder, der omtaler eller kan knyttes til dyrkelsen af Thor. Kilderne omfatter myter om Thor, stednavne, hvor navnet Thor indgår, samt den norrøne middelalderlitteratur fra 1200- og 1300-tallet.

Lasse Sonne klarlægger de regionale forskelle i dyrkelsen af Thor og påviser, at entydige vidnesbyrd for dyrkelsen af Thor i Norden ikke foreligger før 900-tallet. På trods af den sene datering kan Thor-dyrkelsen imidlertid ikke sættes i relation til en reaktion imod den missionerende Kristendom. Det er et væsentligt resultat i monografien, at identifikationen af de arkæologiske miniaturehamre med Thors hammer, Mjølner, ikke længere kan opretholdes.

Forfatterens konklusioner tydeliggør, at vikingetidens førkristne religion ikke var en fast, uforanderlig størrelse, men en religion, der ændrede sig løbende over tid og sted i de trehundrede år, som vikingetiden varede. Samtidig viser han, at ældre tolkninger af kildematerialet til vikingetidens religion, der gentages i håndbøgerne til perioden, ofte bygger på antagelser og præmisser, der ikke længere er holdbare. Bogen er således relevant for historiske, arkæologiske og religionshistoriske studier af vikingetidens religion.

Lasse Sonne er ph.d. og adjunkt ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet .

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Lasse Sonne
Sideantal: 236
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Museum Tusculanums Forlag
Bredde: 135 mm
Højde: 203 mm
Dybde: 14 mm
Vægt: 347 g
Udgivelsesdato: 21 Nov 2013
Oplagsdato: 21 Nov 2013
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788763540735

Udgivelsesår

2013

Sprog

Dansk

Thor-kult i vikingetiden - Historiske studier i vikingetidens religion Museum Tusculanums Forlag