Straffelejren - Fårhus, landssvigerne og retsopgøret

Vis stort billede
Straffelejren - Fårhus, landssvigerne og retsopgøret

399,95 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Fra befrielsen den 5. maj 1945 til 1949 tjente Fårhuslejren lige nord for grænsen ved Padborg som internerings- og straffelejr for såkaldte ”landssvigere” under retsopgøret efter 2. Verdenskrig.
Under besættelsen hed den samme lejr Frøslevlejren og husede den tyske besættelsesmagts fanger. Fårhuslejrens indsatte var især i den første tid personer fra det tyske mindretal i Nordslesvig, altså Sønderjylland. Men senere afsonede landssvigere fra hele landet deres straffe i Fårhuslejren, herunder prominente personer som brødrene Bryld, en række intellektuelle og højtstående folk fra SS og Schalburgkorps. Blandt de indsatte var også personer, som havde medvirket til folkedrab og udført tjeneste i tyske kz-lejre. På baggrund af de indsattes fangejournaler får man et indtryk af afsoningsforholdene i Fårhuslejren, og hvordan disse blev oplevet af de indsatte. Afsonernes opfattelse afdækkes fx via beslaglagte breve fra deres journaler.
I alt afsonede cirka 4.500 deres straffe i Fårhuslejren, som var den største anstalt for landssvigere. Omkring 3.000 af dem var fra det tyske mindretal i Sønderjylland.
Hvor Frøslevlejren for den danske befolkning i almindelighed står som et stærkt symbol på tysk besættelse og dansk modstand, har Fårhuslejren en tilsvarende stærk symbolværdi, især for det tyske mindretal i Sønderjylland, men også for ”landssvigerfamilier” fra det øvrige land.
Fårhuslejren blev for dem selve symbolet på retsopgøret efter krigen og den uretfærdighed, de følte sig udsat for. Bogen belyser dette fænomen op til vore dage.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Henrik Skov Kristensen
Sideantal: 640
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Indbundet
Oplag: 3
Udgave: 1
Udgiver: Nyt Nordisk Forlag
Bredde: 178 mm
Højde: 252 mm
Dybde: 55 mm
Vægt: 1423 g
Udgivelsesdato: 23 Aug 2011
Oplagsdato: 25 Jan 2012
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788717041769

Udgivelsesår

2011

Sprog

Dansk

Straffelejren - Fårhus, landssvigerne og retsopgøret Nyt Nordisk Forlag