Renæssancen og humanismens rødder

Vis stort billede
Renæssancen og humanismens rødder

378,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage
Renæssancen og humanismens røddertegner et signalement af tanker og ideer, der kommer til udtryk i renæssancens europæiske såvel som specifikke danske sammenhænge, og gør op med nyere tendenser til at bagatellisere tidens betydningsskabende karakter.
Sandheder udfordres og relativeres, opdagelsesrejsende krydser oceaner og kontinenter, billedkunsten sublimeres i perspektiv og realisme, og verdensbilledet revolutioneres i flere henseender af en række nøglepersoners bevidste bestræbelser på at skabe en ny epoke.
Ud af denne kulturelle smeltedigel opstår den verdens- og menneskeanskuelse, der senere får navnet humanisme.
I sin omfangsrige gennemgang af litterære, filosofiske og kunstneriske hovedtræk afdækker idéhistorikeren Rune Engelbreth Larsenepokens brudflader og paradokser i kontrast til de verdensforsagende træk og den statiske verdensopfattelse, som middelalderkirken og reformationen deler i vekslende grad. Reformationen anskues som et punktum for den europæiske renæssance, men bogen belyser ligeledes den egenartede blanding af humanistiske tendenser og reformatoriske bestræbelser, som udspiller sig i Danmark i det 16. århundrede, indtil den lutherske ortodoksi overtager.
Renæssancens radikale individualisme fører til en ny selvbevidsthed, der udgør en trussel mod absolutisme og ortodoksi, men samtidig hviler på en ansvarsfuld og vidtrækkende samhørighed med verden, og forfatteren redegør for, hvorfor denne selvbevidsthed ikke legitimerer en amoralsk selviskhed eller værdinivellering, som f.eks. kommer til udtryk i machiavellisme og senere tiders nihilisme.
Bogen munder ud i en reaktualiserende genbeskrivelse af humanismen som særegen verdens- og menneskeanskuelse, der er specifikt forankret i den europæiske renæssancearv, og som distancerer sig fra den ahistoriske brug af begrebet, der er udbredt i moderne tid.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Rune Engelbreth Larsen
Sideantal: 380
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Indbundet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Aarhus Universitetsforlag
Bredde: 174 mm
Højde: 254 mm
Dybde: 34 mm
Vægt: 946 g
Udgivelsesdato: 23 Aug 2006
Oplagsdato: 23 Aug 2006
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788779342651

Udgivelsesår

2006

Sprog

Dansk

Renæssancen og humanismens rødder Aarhus Universitetsforlag