Provisioner og processer - den romerske Rota og dens behandling af danske sager i middelalderen

Vis stort billede
Provisioner og processer - den romerske Rota og dens behandling af danske sager i middelalderen

398,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Omkring midten af det 15. århundrede kunne pave Pius II stolt karakterisere den pavelige højesteret, den såkaldte Rota Romana, som den vigtigste domstol i verden. Det var ingen overdrivelse, eftersom domstolen hvert eneste år behandlede flere tusinde retssager, hvis parter kom fra det meste af Vesteuropa.
Hidtil ubenyttet kildemateriale viser, at den pavelige højesteret også behandlede mange danske sager. De fleste hang sammen med senmiddelalderens skærpede kamp om de kirkelige embeder, idet gejstlige benyttede processer for Rotaen som våben på linie med de såkaldte provisioner, hvormed paven kunne besætte embeder uden om de lokale kirkelige myndigheder. Men også en række konflikter mellem kirkelige institutioner, eksempelvis 1490'ernes berømte strid mellem Roskildebispen og Sorø kloster, blev bragt for Rotaen i Rom.
Provisioner og processer giver en samlet fremstilling af den pavelige højesterets betydning i den middelalderlige kirke. I bogens første del ligger hovedvægten på en redegørelse for domstolens måde at arbejde på og den retslige procedure, der blev anvendt ved den. På den baggrund ser bogens anden del nærmere på de omkring 150 danske sager, der vides at være behandlet af Rotaen i middelalderen.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Per Ingesman
Sideantal: 829
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Indbundet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Aarhus Universitetsforlag
Bredde: 184 mm
Højde: 256 mm
Dybde: 54 mm
Vægt: 1814 g
Udgivelsesdato: 22 Apr 2003
Oplagsdato: 22 Apr 2003
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788772888873

Udgivelsesår

2003

Sprog

Dansk

Provisioner og processer - den romerske Rota og dens behandling af danske sager i middelalderen Aarhus Universitetsforlag