Konflikt og konsensus i kommunen - Det landkommunale selvstyre i Danmark i det 19. århundrede

Konflikt og konsensus i kommunen - Det landkommunale selvstyre i Danmark i det 19. århundrede Forstør

350,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Konflikt og konsensus i kommunen skildrer landkommunernes historie fra indførelsen af det kommunale selvstyre i 1841 til 1880'ernes forfatningskamp.Hvor forskningen i det kommunale selvstyre hidtil har fokuseret på administrationshistorie, undersøges her den lokale politiske kultur, som den gav sig udtryk i kommunalpolitikken. Forfatteren opfatter kommunen som en politisk arena, der helt overordnet kan forstås ud fra de to begreber 'konflikt' og 'konsensus', og han ser beboerne som aktører og skabere af den politiske virkelighed.

Undersøgelsen sammenligner den kommunale praksis på makroniveau i to amter (Præstø og Randers) og på mikroniveau i to sognekommuner (Bårse-Beldringe og Kousted-Råsted). Niels Clemmensen påviser, at bønderne og godsejerne havde forskellige sociale og kulturelle forudsætninger for at håndtere det nye kommunale selvstyre, og at bøndernes traditionelle kollektive praksisformer i stor udstrækning stod i modsætning til de moderne parlamentariske procedurer.

Samtidig med at kommunerne i den undersøgte periode opretholdt deres politiske autonomi i forhold til de landspolitiske konfliktmønstre, var de under stadigt pres fra statsmagten, som både stillede krav til det kommunale serviceniveau og ønskede at effektivisere den kommunale forvaltning. Denne konflikt er fortsat aktuel i dansk kommunalpolitik.

Flere detaljer

Beskrivelse
Forfatter: Niels Clemmensen
Sideantal: 321
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Indbundet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Museum Tusculanums Forlag
Bredde: 177 mm
Højde: 251 mm
Dybde: 25 mm
Vægt: 856 g
Udgivelsesdato: 17 Feb 2011
Oplagsdato: 17 Feb 2011
Varefakta
Reference

b-9788763536103

Udgivelsesår

2011

Sprog

Dansk

Konflikt og konsensus i kommunen - Det landkommunale selvstyre i Danmark i det 19. århundrede Museum Tusculanums Forlag