Fornuften under troens lydighed - Naturfilosofi, medicin og teologi i Danmark 1536-1636

Vis stort billede
Fornuften under troens lydighed - Naturfilosofi, medicin og teologi i Danmark 1536-1636

325,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Sidste varer på lager.

Under reformationstiden i Danmark var medicin og naturfilosofi - det vi i dag forstår som naturvidenskab - en integreret del af den overordnede religiøse verdensopfattelse.
Fag som fysik, astronomi og anatomi havde som ultimativt mål at bidrage til oplysning om Guds skaberværk og derigennem indprente beskueren en erkendelse og accept af Guds almagt og forsyn. Det indbyrdes forhold mellem religion og videnskab var dog konstant til debat, og den nåede et højdepunkt efter år 1600 med den lutherske ortodoksi.
De ortodokse fastholdt at naturen var som en bog hvori man kunne læse om Gud. Men samtidig så de med forstærket skepsis på naturfilosofi og lægevidenskab som kilde til en højere erkendelse, for de frygtede at teologiens autoritet ikke ville forblive uantastet. Man isolerede derfor teologien fra de øvrige videnskaber og skærpede kravet om at fornuften skulle være under troens lydighed, som lægen og teologen Caspar Bartholin formulerede det.
Som det påpeges i bogen, blev følgen af det skel der hermed blev sat, at medicin og naturfilosofi - ganske utilsigtet - kunne udvikle sig i retning af en moderne, ikke-religiøs videnskab om naturen og mennesket.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Morten Fink-Jensen
Sideantal: 418
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Museum Tusculanum
Bredde: 152 mm
Højde: 229 mm
Dybde: 31 mm
Vægt: 757 g
Udgivelsesdato: 27 Sep 2004
Oplagsdato: 27 Sep 2004
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788772899527

Sprog

Dansk

Fornuften under troens lydighed - Naturfilosofi, medicin og teologi i Danmark 1536-1636 Museum Tusculanum