Danske salme- og koralbøger - En introduktion

Vis stort billede
Danske salme- og koralbøger - En introduktion

99,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage
Introduktion til dansk salme- og koralbogshistorie fra reformationen til i dag Fremstillingen tager afsæt i reformationstidens første salme- og melodibogskilder med Luther og Hans Thomissøn som omdrejningspunkter.
Det syttende århundredes centrale figurer – Kingo, Mogens Pedersøn og Anders Arrebo – behandles, ligesom pietismens og oplysningstidens særegne salmebøger af bl.a. Pontoppidan og Guldberg og de første egentlige koralbøger af Breitendich og Schiørring. Videre skildres romantikkens farverige kilder hos først og fremmest Grundtvig og hans samtids salmesang, musikalsk fortolket i koralbøger af bl.a. Zinck, Weyse, Berggreen og Barnekow.
Endelig gennemgås de sidste lidt over hundrede års udvikling med Thomas Laubs Dansk Kirkesang 1918, Den danske Salmebog 1953 og Den danske Koralbog 1954 som platforme, og Den Danske Salmebog 2002 og Koralbog til Den Danske Salmebog 2003 som endemål.
Fremstillingen kommer ind på de teologiske og kirkemusikalske hovedstrømninger, der danner baggrund for salme- og koralbøgernes særlige karakter, belyst med tekst- og melodieksempler fra de forskellige perioder. Bogen er vægtet i kirkemusikalsk retning for at dække behovet for en sådan fremstilling. Af samme grund introduceres områder som musikalsk receptionshistorie, opførelsespraksis og kort musikalsk analyse.
En særlig plads indtager behandlingen af salmekulturen i grænselandet set i forhold til udenlandske og hjemlige strømninger. Endelig diskuteres den moderne koralbog som autoritet i dag.
Om forfatterne Jørgen Kjærgaard , f. 1957. Cand.teol. Sognepræst 1985-2009. Stiftskonsulent i gudstjeneste- og salmepraksis i Aalborg Stift. Lektor i Liturgi og Hymnologi ved Vestervig Kirkemusikskole. Adj. professor i Kirke og salmehistorie ved Aarhus Universitet. Forfatter til flere bøger og artikler, bl. a. opslagsværket Salmehåndbog I-II . Peter Weincke , f. 1951. Mag.art. Organist ved Vedbæk Kirke siden 1980. Underviser ved Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i kirkemusik og hymnologi. Doktorgrad i kirkemusik fra Pontificio Istituto di Musica Sacra, Rom 2003. Forfatter til bøger og artikler om kirkemusikalske emner.
I en kompetent og koncentreret form beskrives de danske salme- og salmemelodiers historie fra reformationen og til i dag. Lektørudtalelse

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Jørgen Kjærgaard / Peter Weincke
Sideantal: 173
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Forlaget Anis
Bredde: 174 mm
Højde: 242 mm
Dybde: 16 mm
Vægt: 396 g
Udgivelsesdato: 22 Aug 2013
Oplagsdato: 22 Aug 2013
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788774576839

Udgivelsesår

2013

Sprog

Dansk

Danske salme- og koralbøger - En introduktion Forlaget Anis