Benådet - 32 dødsdømte danskere, der slap for henrettelse

Vis stort billede
Benådet - 32 dødsdømte danskere, der slap for henrettelse

299,95 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Sidste varer på lager.

I alt 78 danske statsborgere blev dømt til døden ved retsopgøret efter befrielsen. 46 af dem blev henrettet, 32 blev benådet. Men var der en god forklaring på, hvem der fik lov at leve, og hvem der blev skudt?


Det er spørgsmålet, Henning N. Larsen undersøger nøje for hver af de 32 personer, som blev benådet ved en kongelig resolution i årene 1947-51.
I praksis havde hverken kongen eller domstolene det sidste ord i sagerne. Den afgørelse lå hos justitsministrene i de skiftende regeringer, og var dermed underlagt de skiftende politiske holdninger til dødsstraffens genindførsel efter anden verdenskrig.
Benådningerne var stærkt kontroversielle i samtiden - og er det også i dag. Her var tale om personer, som var dømt for overlagte drab på uskyldige civile, mishandlinger med seksuelle undertoner og andre grusomheder. Men var der, når de følelsesmæssige aspekter sies fra, nogle fællestræk i de 32 sager? Eller var der tale om en vilkårlig praksis, når en af besættelsestidens massemordere den 5. februar 1960, som den sidste dømte fra retsopgøret, kunne forlade fængslet som en fri mand?
Bogen portrætterer de 32 benådede, og herudover er der sektioner med generel belysning af den meget ekstraordinære situation i dansk retshistorie plus statistisk materiale om landssvigerne.
Henning N. Larsen (f. 1972) er bosat i Sønderborg og er i dag en populær foredragsholder. Henning N. Larsen er uddannet økonom, er autodidakt historiker med indgående kendskab til besættelsestiden og er kendt for sin omfattende research, hvor han ofte finder data og vidnesbyrd, så begivenhederne må revurderes. Henning Larsen har tidligere skrevet Stikkeren – mord uden samvittighed (2010) og Modstanden – Valgene der skilte (2012).

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Henning N. Larsen
Sideantal: 262
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Nyt Nordisk Forlag
Bredde: 175 mm
Højde: 246 mm
Dybde: 19 mm
Vægt: 531 g
Udgivelsesdato: 18 Sep 2014
Oplagsdato: 18 Sep 2014
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788717044494

Sprog

Dansk

Benådet - 32 dødsdømte danskere, der slap for henrettelse Nyt Nordisk Forlag