At bo, at benævne - Arkæologi og stednavne i jernalderens og vikingetidens landskab. Eksempler fra Sydvestsjælland

Reduced price!
Vis stort billede
At bo, at benævne - Arkæologi og stednavne i jernalderens og vikingetidens landskab. Eksempler fra Sydvestsjælland

278,40 kr

-20%

348,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 4-7 hverdage

Sidste varer på lager.

I kommission for Nordisk Forskningsinstitut

I At bo, at benævne undersøges forholdet mellem de danske stednavne fra jernalderen og vikingetiden og de arkæologiske levn fra samme perioder. Bogen starter med at udforske spørgsmålet om sammenhæng mellem stednavne og arkæologiske lokaliteter i en metodisk og teoretisk diskussion, hvor det argumenteres, at navne og arkæologi må hænge sammen i kraft af menneskers praksisser samt af en fælles forankring i landskabet.

Spørgsmålet belyses videre ud fra et konkret eksempel: en undersøgelse af regionen omkring det fundrige område i Boeslunde og nabolandsbyen Neble på Sydvestsjælland. Arkæologiske fund viser, at dette område var velstående i yngre bronzealder og senere i germansk jernalder, vikingetid og middelalder.

Området analyseres ud fra tre vinkler, der repræsenterer hver sin forskningstradition. Først beskrives den bebyggelseshistoriske udvikling gennem en komparativ analyse af arkæologi og stednavne. Dernæst diskuteres de to typer kildemateriales udsagn om Boeslundes karakter af såkaldt centralplads. Til sidst anlægges et landskabsfænomenologisk perspektiv, hvor topografi og monumenter inddrages i en diskussion om, hvordan landskabet opleves og gives mening.

Arkæologi og stednavne repræsenterer hver deres perspektiv på fortidens landskab. De udgør begge akkumulerede fragmenter af fortidens praksis, produkter af den fortsatte interaktion mellem mennesker, der ’skaber sted’, og landskabet. Formålet med bogen er gennem en spejling af de to materialer at bidrage til en bedre forståelse af kilderne hver især, af deres metodiske problemer og af deres sammenhæng: menneskets beboelse og færden i landskabet.

Sofie Laurine Albris er mag.art. i forhistorisk arkæologi og ph.d.-stipendiat ved Nationalmuseet/Københavns Universitet. At bo, at benævne er en redigeret udgave af hendes magisterkonferens.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Sofie Laurine Albris
Sideantal: 351
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Museum Tusculanums Forlag
Bredde: 168 mm
Højde: 237 mm
Dybde: 23 mm
Vægt: 727 g
Serie: Navnestudier, vol. 41
Udgivelsesdato: 30 Apr 2014
Oplagsdato: 30 Apr 2014
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788763541466

Udgivelsesår

2014

Sprog

Dansk

At bo, at benævne - Arkæologi og stednavne i jernalderens og vikingetidens landskab. Eksempler fra Sydvestsjælland Museum Tusculanums Forlag