1968 - ungdomsrevolte & global protest

Vis stort billede
1968 - ungdomsrevolte & global protest

225,00 kr

Varens tilgængelighed

Ikke på lager online

1968 er ifølge Nobert Freiikke et år, 'der ændrede alt', men derimod kulmi­nationen på en udvikling, der tager sin begyndelse omkring ti år tidli­gere.
Med udgangspunkt i det begivenhedsforløb, som mere end noget an­det knytter sig til årstallet 1968 - studenternes korte, men me­get intensive og nationsrystende majrevolte i Frankrig -, tager Frei i 1968. Ungdoms­revolte og global protestfat på at fortælle en overskuelig beretning om de samfunds­forhold og begivenheder, som førte frem til de voldelige konfrontationer i 1968.
Frei ser begyndelsen til den globale protestbevægelse i borgerrettighedsbevægelserne i USA, som skabte brud med faste samfunds­strukturer. Han følger inspirationen herfra over i en diversificeret ung­domskultur, der rækker fra det - stærkt ven­streorienterede - politiske og til hippiernes opgør med samfunds­normer. I Europa blev det opgøret med den nære fortid - nationalsocialismen og fascismen - som blev ansporende i de lande - Vest­tyskland og Italien -, hvor revolten blev mest intens og mest lang­varig. I andre lande, som England og Holland, fik protesten i højere grad fokus på en ny ungdomskultur, der så sig selv i opposition til de eksi­sterende nor­mer i de hastigt forandrende efterkrigssamfund. Men overalt i Vesten var protesten mod Vietnam-krigen et fælles element i revolten. Også i Østeuropa var der 'omkring 68' fra ungdommens side forsøg på oprør mod de undertrykkende kommunistiske regimer. Særlig markant blev dette i Tjekkoslovakiet, hvor ungdommens re­volte faldt sammen med partiets forsøg på at skabe en 'kommunisme med et menneskeligt an­sigt'. Disse forløb sluttede abrupt med den af Sovjetunionen anførte militære interven­tion, der bragte en ende på det korte 'forår i Prag'.
Men var 1968 ikke et år, 'der ændrede alt', så var det et år, hvorefter 'alt var forandret'. Protestbevægelsen gav et kraftigt skub til en ud­vik­ling, der alle­rede var i bevægelse, og bidrog gennem de efterføl­gende år til en markant udvikling politisk såvel som socialt. 1968 er, med Freis ord, overkommente­ret og underudforsket. Han bidrager hermed til at rette op på dette.
Den danske udgave er suppleret med afsnittet 'Oprør i konsensussamfundet', hvori Steven L.B. Jensen og Thomas Ekman Jørgensen beretter om begivenhederne 'omkring 68' i Danmark og herunder redegør for fællestræk med, men også afgørende forskelle fra revolten i de øvrige vestlige samfund.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Norbert Frei
Sideantal: 315
Sprog: Dansk
Originaltitel: 1968
Originalsprog: Tysk
Produktvariant: Hæftet
Oversætter: Jens Ellekær
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Ellekær
Udgivelsesdato: 15 Oct 2008
Oplagsdato: 15 Oct 2008
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788792173058

Udgivelsesår

2008

Sprog

Dansk