Lise Meitner og spaltningen af uran

Vis stort billede
Lise Meitner og spaltningen af uran

129,00 kr

Varens tilgængelighed

Ikke på lager online

Den verdensberømte østrigske fysiker Lise Meitners liv blev præget af hendes jødiske baggrund, og af at hun var kvinde i en mandsdomineret forskerverden.
Femten gange blev hun nomineret til en Nobelpris, men opnåede aldrig at få denne blandt alle priser mest eftertragtede. Da hun i 1938 tvinges til at forlade et nazistisk Tyskland, og hermed opgive et nært og mangeårigt, succesfuldt samarbejde med den tyske kemiker Otto Hahn, tager han hele æren for det arbejde, de sammen havde udført, og som ender med en Nobelpris til ham alene.
Imidlertid blev det Lise Meitner, der som flygtning i Sverige forklarede, hvad Hahn og hans medarbejder Fritz Strassmann havde observeret i laboratoriet, men ikke selv kunne gøre rede for, og som lagde grunden til en forståelse af fissionsprocessen, dvs. den proces, der forløber, når f.eks. en atombombe bringes til sprængning. Selv tog hun afstand fra enhver anvendelse af atomenergi i krigsøjemed.
Bogen beskriver den trygge barndom i Østrig, hendes lykkelige år i Tyskland, et i begyndelsen meget ugæstfrit Sverige og en livsafslutning i England, hvor hun omsider får den internationale anerkendelse, hun til fulde fortjente.
Preben Hartmann-Petersener kemiker, tilknyttet Laborantskolen i København. Han er forfatter og medforfatter til en række videnskabelige og populærvidenskabelige bøger.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Preben Hartmann-Petersen
Sideantal: 92
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Polyteknisk Forlag
Serie: Idéernes bagmænd.
Udgivelsesdato: 17 Nov 2005
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788750209706

Udgivelsesår

2005

Sprog

Dansk

Lise Meitner og spaltningen af uran Polyteknisk Forlag