Broby - en central outsider

Vis stort billede
Broby - en central outsider

298,00 kr

Varens tilgængelighed

Bestillingsvare: Afsendes om 2-3 hverdage

Sidste varer på lager.

Anledningen til bogen er 100-års jubilæet for Rudolf Broby-Johansen (1900-1987). Brobys aktive liv gennem det meste af det 20. årh. har givet beskæftigelse til litteratur-, kunst-, film- og kulturhistorikere, men også ""rigtige"" historikere har været nødsaget til at tage stilling til hans politiske virksomhed i vurderingen af dele af Danmarkshistorien.
Det er først og fremmest blevet en kultur-æstetisk bog. Brobys politiske og kulturelle virksomhed er allerede beskrevet og analyseret i flere store bøger og artikler, men hans lyrik, billedkunst, filmkritik, kunstformidling og levnedsløb har endnu ikke været underkastet større undersøgelser. Det er sådanne indledende analyser der påbegyndes i denne bog, som også bringer fem af Brobys tidligste tekster - digtsamlingen Blod(1922), Forsvarstale for Blod(1923), Kunst(1924), Kunst og Klasse(1932) og Filmens Forbandelse, Fornedrelse og Opstandelse(1935/38). Her fremstår hans kunstneriske værk og program både i sig selv og som stærk inspiration til resten af det store forfatterskab.
Bogen rummer nyskrevne analyser og oversigter forfattet af specialister fra Danmark, Sverige og Norge: forfatter og kulturhistoriker Olav Harsløf, museumsleder Keld Grinder-Hansen, mag. art. Finn Klysner, professor Ib Bondebjer, billedkunstner, filminstruktør og kunsthistoriker Jens Jørgen Thorsen, overbibliotekar Steen Bille Larsen, forskningslektor Lars Björlin (Stockholm) og tidl. arkivar Maren Hegna (Oslo).
Broby - en central outsiderudgives samtidig med to udstillinger af Broby-Johansens manuskripter, breve, malerier, tegninger, lysbilleder, fotos, plakater og plancher. Alt materialet stammer fra indleveringer til Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv og Håndskriftsafdelingen, Det Kongelige Bibliotek, samt Danmarks Lærerforening. Enkelte dele er lånt af familien.

Flere detaljer

Mere info
Forfatter: Olav Harsløf
Sideantal: 341
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Produktvariant: Hæftet
Oplag: 1
Udgave: 1
Udgiver: Museum Tusculanum
Udgivelsesdato: 01 Dec 2000
Oplagsdato: 01 Dec 2000
PRODUKTDETALJER
Reference

b-9788772896588

Udgivelsesår

2000

Sprog

Dansk

Broby - en central outsider Museum Tusculanum