Retten om de døde

I en retlig optik opfattes døden som den tilstand, der afslutter livet. Døden har retlig interesse på flere områder. At blive erklæret død udgør først og fremmest den største rettighedsfortabelse for individet,… Læs beskrivelse
Klik på billede for zoom
Antal
295 kr.
Bestillingsvare 3-7 hverdage

Beskrivelse

I en retlig optik opfattes døden som den tilstand, der afslutter livet. Døden har retlig interesse på flere områder. At blive erklæret død udgør først og fremmest den største rettighedsfortabelse for individet, vi har i retssystemet. Evnen til retligt at råde over sine rettigheder forsvinder. Ejendom falder i arv og en række rettigheder overgår. De praktiske og retlige konsekvenser af døden er omkalfatrende for individets status og  retsstilling, og der er derfor givet omfattende regler for, hvem der kan konstatere dødens indtræden og hvilke betingelser, der skal være opfyldt. 

Definitionen af menneskets død er også udgangspunktet for en etisk diskussion om livets afslutning. Desuden hænger definitionen af døden i sidste instans også sammen med definitionen af personbegrebet.  Beror beskyttelsen af afdøde på hensynet til den afdøde selv – og i så fald, hvor længe efter døden vedbliver det afdøde individ med at være beskyttelsesværdigt? Er der andre hensyn, der kan begrunde, at individet fortsat nyder nogen retsbeskyttelse også efter døden?  

Disse spørgsmål sætter bogen fokus på med henblik på at forstå de dødes status i retten.    

Indholdsfortegnelse 
Forord 
Kapitel 1. Introduktion 
Kapitel 2. Dødskriterier 
Kapitel 3. Selvbestemmelse ved livets afslutning 
Kapitel 4. Dødens indtræden 
Kapitel 5. Afhændelsen af den døde krop 
Kapitel 6. Den afdødes fysiske integritet og værdighed 
Kapitel 7. De døde lever videre 
Kapitel 8. Retten om de døde – afsluttende konklusion 
Litteraturliste 
Domsregister 
Stikordsregister

Produktdetaljer

Reference:b-9788757434583
Forfatter:Janne Rothmar Herrmann
Sprog:dan

ANDRE HAR OGSÅ SET