Den traditionelle jernindustri i Kina - og dens moderne skæbne

Teknologihistorie handler ikke kun om udvikling.I dette hæfte fortælles en historie om teknologisk forfald: Om højovnsteknologien i Kina.I Kina har man brugt højovne til jernudvinding … Læs beskrivelse
Klik på billede for zoom
Antal
75 kr.
Bestillingsvare: Afsendes 3-4 hverdage

Beskrivelse

Teknologihistorie handler ikke kun om udvikling.

I dette hæfte fortælles en historie om teknologisk forfald: Om højovnsteknologien i Kina.

I Kina har man brugt højovne til jernudvinding i mere end 2000 år. De fandtes til langt op i 1800-tallet i næsten alle egne af Kina - hvert sted tilpasset lokale forhold med hensyn til størrelse, råstoffer og byggematerialer. Men de største og mest avancerede værker blev udkonkurreret af billigt jern fra Storbritannien - kun i de fattigste egne var der stadig komparative fordele ved jernudvinding fra ganske små højovne. I 1958 forsøgte kommunisterne under formand Mao at genrejse en lokalt funderet kinesisk jernindustri, men den lange erfaring og avancerede viden, som havde ligget til grund for de traditionelle værker, var da gået tabt.

Den traditionelle jernindustri i Kina er skrevet som en case til faget teknologihistorie i det tekniske gymnasium, hvor det er oplagt som grundlag for at arbejde med forskellige kulturers teknologier. Hæftet kan også bruges i tværfaglige samarbejder med blandt andet samfundsfag og teknologi samt anvendes i studieområdet og i de øvrige gymnasiale uddannelser.

Periode: Industrisamfundet
Perspektiv: Industrilokalisering

Produktdetaljer

Reference:b-9788778819789
Forfatter:Donald B. Wagner
Sprog:dan

ANDRE HAR OGSÅ SET