Psykologer på afveje

Der bliver snydt alle vegne. Også inden for videnskaberne. Denne bog ser på snyd i psykologiforskningen.Forfatteren gennemgår 11 cases i form af psykologer og deres forskning, hvor der er enten uklarhed om resu… Læs beskrivelse
Klik på billede for zoom
Antal
249 kr.
Bestillingsvare: Afsendes 3-4 hverdage

Beskrivelse

Der bliver snydt alle vegne. Også inden for videnskaberne. Denne bog ser på snyd i psykologiforskningen.

Forfatteren gennemgår 11 cases i form af psykologer og deres forskning, hvor der er enten uklarhed om resultaterne, deres oprindelse eller hvor forskeren simpelthen er blevet dømt for snyd og videnskabelig uredelighed. Læs om:
  • Helmuth Nyborgs undersøgelse af intelligensforskelle hos mænd og kvinder, hvor der var store uregelmæssigheder og frafald i datamaterialet.
  • Cyril Burt, der har påvirket intelligensforskningen i årtier med sine undersøgelser af arv og miljø blandt enæggede tvillinger. Vi ved bare ikke, hvor hans data kom fra.
  • Stephen Breuning, der publicerede resultater på ren og skær datafabrikationer. Resultaterne blev brugt i behandling af patienter.
  • Diedrik A. Stapel gad ikke uddele spørgeskemaer til sine kvantitative undersøgelser, så han udfyldte dem selv. Så passede de også bedre til det ønskede resultat.
  • Timothy Leary, der fik tusindvis af unge til at tro, at de kunne få indsigt i en alternativ virkelighed, hvis de indtog bevidsthedsudvidende stoffer og mange flere. 
Bogen fortæller også om videnskabelig uredelighed hos bl.a. psykoanalytikerens grundlægger Sigmund Freud samt hos sexguruerne Alfred Kinsey og Shere Hite; mange af deres resultater lever slet ikke op til videnskabens krav om redelighed, viser det sig. 

Bogen dokumenterer, hvor nødvendigt det er, at vi forholder os kritiske til den videnskabelige forskning. Det gælder ikke mindst de undersøgelser, hvis resultater ser for gode ud til at være sande. Derfor er kritik nødvendig, hvis tilliden til et fagområde skal kunne opretholdes.

Rolf Kuschel er professor emeritus i socialpsykologi ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

Produktdetaljer

Reference:b-9788771186949
Forfatter:Rolf Kuschel
Sprog:dan

ANDRE HAR OGSÅ SET