Kampen om Norge 1788 - 1814

De afgørende kampe om Norge foregår i 1813 og 1814, men for at forstå baggrunden for og resultatet samt Frederik 6.s handlinger eller mangel på samme, er man nødt til at gå længere tilbage i tiden; tilbage til … Læs beskrivelse
Klik på billede for zoom
Antal
248 kr.
Bestillingsvare 3-7 hverdage

Beskrivelse

De afgørende kampe om Norge foregår i 1813 og 1814, men for at forstå baggrunden for og resultatet samt Frederik 6.s handlinger eller mangel på samme, er man nødt til at gå længere tilbage i tiden; tilbage til Frederik 6.s barndom og opvækst med en sindssyg far og uden sin mor, som er sendt ud af landet på grund af affæren med Struensee.  

Som kronprins oplever Frederik 6. den franske revolution i 1789, som sætter hele Europa i oprør. Kampen for og imod kongerne enevældige magt brydes mod bondestandens og ikke mindst borgerskabets, embedsmændenes og officerernes krav om frihedsrettigheder og indflydelse samt opgøret med adelens privilegier.  

Hertil kommer
de enkelte landes indbyrdes krige, hvor skiftende alliancer dannes mellem landene og deres regenter med deltagelse af de mere eller mindre villige militære enheder og deres officerer. Koalitioner og traktater aftales og brydes i et omfang, som gør det svært for de stridende soldater, deres officerer og regeringernes forhandlere at fastholde, hvem, der er fjender, og hvem, der er allierede.  

Efter attentatet og mordet på den svenske konge Gustav 3. og afsættelsen og landsforvisningen af hans efterfølger, Gustav 4. Adolf forsøger Frederik 6. at bringe sig i position som svensk kronprins i skarp konkurrence med prins Christian August Augustenborg og hertug Frederik Christian af Augustenborg, men det ender med at den franske marskal Jean-Baptiste Bernadotte bliver valgt og danner en alliance med Rusland med det mål at tage Norge fra Danmark.  

Kampen om Norge foregår mellem Danmark og Sverige, men udfaldet af denne kamp har storpolitisk interesse på grund af Danmarks strategiske placering ved Øresund og kampen mod Napoleon; men først og fremmest handler den om et land og et folk, som ønsker at blive betragtet som et selvstændigt land med sin egen nationale identitet og en ret til selv at bestemme landets fremtid.  

Bogen afsluttes med et omfattende personregister og et særligt afsnit med hjælp til slægtsforskere, som leder efter oplysninger om deres slægtninges deltagelse i englandskrigene og i Napoleons danske hjælpetropper.

Produktdetaljer

Reference:b-9788789466927
Forfatter:Jørgen Green
Sprog:dan

ANDRE HAR OGSÅ SET