Manden de kaldte "Præst"

William S. Burroughs (1914-1997) er blevet kaldt beatgenerationens fader og punkens gudfader. Han er kendt som manden der skød sin hustru, junkien som rapporterede fra stoffernes verden, men også som den synske… Læs beskrivelse
Klik på billede for zoom
Antal
298 kr.
Bestillingsvare: Afsendes 3-4 hverdage

Beskrivelse

William S. Burroughs (1914-1997) er blevet kaldt beatgenerationens fader og punkens gudfader. Han er kendt som manden der skød sin hustru, junkien som rapporterede fra stoffernes verden, men også som den synske opdagelsesrejsende og undergrundens ukronede konge. Det enestående ved Graham Caveneys bog, Manden de kaldte "Præst". William S. Burroughs - hans liv og værk, er at han formår at forklare myten eller gåden Burroughs: En gentleman, iført et ulasteligt jakkesæt, som kunne føre en samtale på et højt niveau og flittigt citerede sine litterære forbilleder, Buddha og Rimbaud, og samtidig var junkie med en livslang fascination af stoffer, våben, pornografi, kriminelle og al slags "low-life".

William Burroughs debuterede i 1953 under pseudonymet William Lee med romanen Junkie, der skildrer narkomaniens helvede. Collagestilen og bogens hallucinatoriske univers videreudviklede Burroughs senere i romanen Nøgen Frokost, hvor narkotikamareridtet bliver til en vision af en surrealistisk verden. Nedenunder ligger dog en dyb moralsk undertone: Det er digteren, den udstødte, som i sine rusfantasier kan se den moderne civilisations sygdom og undergang. Mens Ginsbergs digte rummer ekkoer af Walt Whitman, og Kerouacs road-bøger genoplivede ånden fra Huckleberry Finn, står Burroughs i sine eksperimenterende romaner i gæld til en Joseph Conrad, en Jean Genet eller en de Sade. Her er spor af Dostojevskijs eksistentielle angst, George Batailles maniske erotisme og den satiriske tradition som går tilbage til Jonathan Swift.

Graham Caveney fortæller levende og indsigtsfuldt om Burroughs liv og bøger. Men det som også gør bogen til noget helt enestående er Simon Jennings" grafisk udformning, hvor hver eneste af de 224 sider er en håndmalet firefarvet collage, som afspejler Burroughs" cut-up teknik.

"Simon Jennings har håndmalet hver eneste side og bogen er fuld af fascinerende fotos, avisudklip, tegninger og andre detaljer, som gør den til et kunstværk af en bog."
Financial Times.

"En glimrende bog, en tour de force i ord og billeder."
The Examiner

"Han skriver i sine bedste øjeblikke så berusende euforisk, at det faktisk gør ondt i sjælen."
Bo Tao Michaelis i sin nekrolog om Burroughs i Politiken.

Danske anmeldelser:

"En fandens god historie (-) Forfatteren William S. Burroughs har fået en lækker biografi, der er skrevet med beundring."
Jes Stein Pedersen, Politiken

Manden de kaldte Præst er en både intelligent og underholdende biografi - kongenialt oversat af Lars Movin - der lever op til sin målsætning: At skildre en personlighed, der på Ún gang formåede at optræde som tryllekunstneren og den oversavede dame. Hertil kommer, at bogen i sig selv er et overrumplende smukt værk, hver side af den engelske kunstner Simon Jennings skabt som en dramatisk eller poetisk collage i overensstemmelse med William S. Burroughs" cut-up-teknik. Og udgivet af det herlige lille forlag, Roskilde BogcafÚ, der sætter en ære i gang på gang at minde os om, at bøger også kan være smukt håndværk."
Mogens Damgaard, Fyns Stiftstidende.

"Smukt illustreret biografi genopfrisker den fascinerende historie om William S. Burroughs, kultforfatternes kultforfatter. (-) Han er forfatteren, der er mere berømt (og berygtet) end læst, men den detalje har ikke afholdt flere generationer fra at dyrke ham som et ikon på linie med vilde filmstjerner eller døde rockmusikere.
Det er nemlig i høj grad ideen om William Burroughs, der bliver ved med at fascinere, og selv om man kender hans benhårde livshistorie, lader man sig også i Manden de kaldte "Præst" betage af den gådefulde blanding af mord, misbrug, selvdestruktion, sejlivethed og sproglig galskab, som har gjort Burroughs til kultforfatternes kultforfatter.
Biografien fungerer primært fint som guide for nye læsere. Alligevel vil det være dumt for fans at gå

Produktdetaljer

Reference:b-9788790524166
Forfatter:Graham Caveney
Sprog:dan

ANDRE HAR OGSÅ SET