Mad og vin

Generelt om vin til maden

De fleste elsker en god vin til maden, men det er ikke ligegyldigt hvilken type vin du vælger. Hvilken mad vinen passer til kommer f.eks. an på hvor kraftig og sød vinen er i smagen. Herunder giver vi et bud på, hvordan du kan vælge den helt rigtige vin til maden.

Du kan her læse om Vin til forret og frokost, Vin til hovedretter, og Vin til dessert



Vin til forret og frokost

Vælg den rette vin til forrettenTil forretten eller den lette frokost handler det meget om at finde en vin der ikke dominerer for meget og er frisk og appetitlig. Forretter er et vidt begreb, men typisk vil en hvidvin eller en rosévin være et godt valg. Herunder nogle vinforslag til maden, som Sallings vinafdeling kan anbefale.

Salater En god vin til salater kunne være en tør mousserende vin eller en rosévin.
Fisk og skaldyr Hvidvin går godt sammen med retter som f.eks. røget laks, hummer eller torsk. Til sushi gerne en tør og fyldig hvidvin som f.eks. Sauvignon Blanc. Til Bouillabaisse eller andre fiskesupper kan man også vælge en rosévin uden for meget sødme.
Ost Både rødvin og hvidvin nydes til ostebordet og valget afhænger meget af om osten er mild eller kraftig, da vinen gerne så også skal være tilsvarende mild eller kraftig i smagen. Til tapas, hvor ost ofte indgår, foreslår vi at du vælger en spansk sherry af typen Fino eller Manzanilla og får den helt autentiske spanske tapas-oplevelse.
Pasta og ris Her er hvidvin velegnet. Eksempelvis kræver en god Risotto en passende italiensk hvidvin.

 

Vin til hovedretten

Vælg den rette vin til hovedrettenTil hovedretten kan man bevæge sig over i mere kraftige vine, dog igen afhængig af hvad der serveres. Ofte er rødvinen det klassiske valg, hvor du igen skal være opmærksom på rødvinens kendetegn. Er den let og tør i smagen, vil den som regel passe godt sammen med f.eks. fjerkræ, lyst kød eller pastaretter, mens den kraftige og krydrede rødvin egner sig mere til fed og krydret mad såsom grillet kød, mexicansk, vildt og den klassiske danske julemad.

Okse- og kalvekød Vælg gerne en tør og markant vin, der kan fremhæve smagen i kødet f.eks. lavet på Nebbiolo druen som f.eks. den italienske Barolo. Hvis du skal nyde vinen til en oksemørbrad eller andre mørke kødtyper, kan Merlot og Cabernet Sauvignon også være velegnede druesorter.
And og gås Her anbefaler Salling en vin med høj alkohol og sødme, f.eks. en kraftig Australsk Shiraz.
Svinekød Her kan Merlot være et godt valg f.eks. til svinemørbraden.
Lam Vin til lammeskank eller andre retter med lam, anbefaler vi en god kraftig rødvin evt. en Shiraz.
Pizza En god vin til pizza kunne f.eks. være lavet på druen Primitivo eller alternativt den amerikanske Zinfandel.
Kalkun og kylling Vinen skal være knap så dominerende i smagen og vi anbefaler derfor en let hvidvin som f.eks. Chardonnay eller hvis rødvin foretrækkes en Pinot Noir.
Vildt Når fasanen, rådyret eller andet vildt skal nydes anbefaler vi en sød rødvin f.eks. fra Rhône eller fra italienske Toscana.



Vin til dessert

Vælg den rette vin til dessertenDessertvine er typisk stærkere og sødere i smagen. Husk at servere dem i mindre dessert-vinglas.

Ost Som beskrevet under forretter skal ostens karakter (mild kontra kraftig) passe sammen med vinens smagskarakter.
Dessert Som hovedregel bør du vælge en dessertvin der er en grad sødere end selve desserten. Her er Portvin eller Sherry et klassisk valg til frugtdesserter og ostekage. Vin til isdesserter og chokolade er en svær kombination pga. sødmen så kaffe eller te er typisk et bedre valg.

Men husk nu...

Ikke al vin skal nødvendigvis drikkes sammen med maden, men kan i stedet drikkes som en apéritif. Mange vine egner sig som appetitvækker før maden eller som en velkomstdrink. Eksempelvis kan nævnes rosévine eller mousserende vine, som effektivt renser ganen inden middagen.

Husk også på at der ikke findes en facitliste mht. sammensætning af mad og vin. Noget af det mest spændende ved vin er netop at eksperimentere med smagsegenskaberne i de forskellige vintyper og druesorter.