Guide til bageudstyr

Skab det perfekt bage-resultat

Hvad end det gælder køkkenmaskiner, redskaber, tilbehør, bageforme, bagebøger eller kagepynt, så har Salling et stort udvalg. Bl.a. er meget af Mette Blomsterbergs bageudstyr godt repræsenteret i Salling. Men du kan også købe dit bageudstyr online på salling.dk.

For nogen betragtes det at bage, som en vanskelig og svær opgave. Overordnet handler det om at være grundig og struktureret gennem hele processen! Følg fx nedenstående råd:

  • Anvend altid en god og velafprøvet opskrift, og følg den nøje
  • Find alt udstyr og redskaber, som skal bruges, frem på bordet
  • Vej og gør alle ingredienser klar inden bagningen påbegyndes
  • Alle ingredienser bør have ca. samme temperatur, da det giver det bedste resultat

Bageudstyr

Som minimum anbefaler vi nedenstående til enhver amatørbagers køkken: 

En god skål , fx en kraftig og stabil melaminskål 

Til brødbagning kan man, hvis man er til håndkraft, med fordel bruge et dejfad. Et dejfad har en større åbning og er ofte mere rummelig ift. almindelige røreskåle. Den store åbning er smart både til æltning og hævning. Dejfade findes i flere varianter, fx i plastik, melamin eller stentøj. Her kan et dejfad fra den velkendte producent Rosti Mepal fremhæves, da det udover at være rummeligt også har en smart silikone-ring i bunden, som gør skålen meget stabil. Et dejfad kan også nemt have andre anvendelsesmuligheder, fx kan det bruges som salatskål eller serveringsskål.

Røremaskine

I det moderne køkken er en køkkenmaskine tæt på uundværlig. En køkkenmaskine kan hjælpe med mange opgaver, blandt andet kan den ælte, piske eller røre. At bruge den kraftige røremaskine til bagning giver ofte et godt resultat, da især gærdeje nemt bliver glatte, ensartet og gennemæltet. Til KitchenAid køkkenmaskinen kan der tilmed købes ekstraudstyr, som giver endnu flere muligheder. Fx kan nævnes rivejern, kødhakker, juicepresser, isskål og pastamaskine. 

Håndmixer med piskeris og dejkroge

Hvis man ikke er den lykkelige ejer af en køkkenmaskine, kan en håndmixer også nemt bruges. Hvis blot maskinen kan piske og evt. har medfølgende dejkroge, kan de fleste opgaver nemt løses.

Silikoneunderlag

En silikonemåtte gør det nemt både at ælte og forme dej på en rengøringsvenlig måde. Og tilmed kan silikonemåtten ofte også anvendes i stedet for bagepapir i ovnen. 

En nøjagtig køkkenvægt samt et målebæger

En køkkenvægt kan de færreste undvære. Et målebæger kan dog i mange situationer løse samme opgave, det er dog en lille smule mere besværligt.

Et lille udvalg af bageforme/bradepander

Bageforme findes i mange varianter. De fleste amatørbagere kan som udgangspunkt  ’nøjes’ med en brødform, en muffinform, en springform/bradepande og en tærteform. At have flere typer derudover er selvfølgelig rart, men ikke strengt nødvendigt.

Gode køkkenredskaber i fx enten melamin eller træ

Mange foretrækker at have et meget bredt udsnit af redskaber i køkkenet. Ift. til bagning er det vigtigste blot en dejskraber, et piskeris og en grydeske. En kagerulle kan i mange tilfælde også være meget anvendelig.

Hævekurv

En hævekurv er på ingen måde et must ift. bagning, men den kan blot gøre bage processen lidt sjovere. Lav først en god gærdej, lad den hæve i skålen til første hævning, slå dejen ned – og hæld den derefter i hævekurven til anden hævning. Bemærk, det er vigtigt at drysse mel i kurven, før dejen kommes deri. Når dejen har hævet anden gang, vendes brødet forsigtigt op på bagepladen.

Specialudstyr til bagning

Ud over det grundlæggende bageudstyr, som er beskrevet i ovenstående tekst, kan man med fordel anskaffe sig mere specifikt udstyr, hvis man fx giver sig i kast med:

Fondantkager

Gør det til en leg at rulle fondanten ud. Med en fondantrulle bliver fondanten ensartet og fin, og når fondanten er placeret på kagen, kan man med fordel anvende en fontant-udglatter, som hjælper til færre bobler og folder på kagen. Udglatteren kan både anvendes på kanten og toppen af kagen. Lav til sidst fin pynt, fx med forskellige udstikkere.

Cupcakes

Først og fremmest er det en fordel at bage kagen i en kraftig form, så den får en perfekte form. Prioriter derefter er god sprøjtepose, og hav gerne et bredt udvalg af tyller, som gør det muligt at lave forskellige fine toppe af frosting. Frosting er oftest lavet af æggehvide, smør, flødeost eller en kombination af disse, og skal altid piskes i lang tid – hvilket man med fordel kan bruge en køkkenmaskine til.

Lagkage

Til lagkagebagning kan en justerbar bagering og kantfolie næsten ikke undværes. Bageringen gør det muligt at bage kagen i den ønskede størrelse. Sprøjteposer og tyller i forskellige varianter til den traditionelle afsluttende flødeskumkant, er ligeledes rart at have.