Drueguide på salling.dkGuide til druesorter - Italien

Der findes ufatteligt mange druesorter i verden. Man regner med, at der er op imod 10.000 forskellige druesorter, og alle har hver deres egenskaber både mht. smag og hvilke krav de stiller til klima og geografi. Helt basalt findes der grønne og blå druesorter. Som hovedregel benyttes de grønne druer til hvidvin og blå druer til rødvin.

At beskrive samtlige druer vil selvfølgelig være en uoverskuelig opgave også for dig som læser. Derfor vil vi her fremhæve de vigtigste druer, som du oftest vil støde på, delt op på lande, og forsøge at beskrive de smagskarakteristika, som du måske allerede er stødt på uden at vide det. Vi vil løbende udbygge denne guide med flere lande og druesorter, som forhåbentlig vil kunne hjælpe dig, når du skal finde en god vin.

 


Italienske druesorter

Vi lægger ud med at kigge på de italienske druesorter, da det er blevet ét af de mest populære vinlande for danske vinelskere. Bare i Italien er der op mod 2.000 forskellige druesorter, men vi begrænser os her til at beskrive de tre mest anvendte druesorter til kvalitetsvine, som vi oftest drikker her i Danmark.




Nebbiolo som dyrker i Piemonte i ItalienNebbiolo

Hvis du støder på vintypen Barolo og Barbaresco, vil de altid være baseret på den blå Nebbiolo-drue (billede til højre) og dyrket i Piemonte i Norditalien. Det helt specielle ved Nebbiolo er, at den modnes meget langsomt. Navnet har den fra det italienske ord ”nebbia”, som betyder tåge - en reference til den tåge, der ofte rammer området i oktober, når høsten skal i hus. Nebbiolo og Barolo er synonymt med nogle af de mest intense og velsmagende rødvine i verden, og disse egenskaber hænger tæt sammen med den langsomme modning.

Se Sallings udvalg af Nebbiolo-vine her



Corvina

I regionen Veneto finder vi blå Corvina-druen, som typisk frembringer lette rødvine med en behagelig eftersmag af mandel. Corvina anvendes også til fremstilling af den verdenskendte Amarone-vin.

Se Sallings udvalg af vine med Corvina her

 

Sangiovese

Den mest udplantede druesort i Italien er Sangiovese, og navnet betyder "Jupiters blod". I Danmark kender vi nok druen mest fra Toscana-regionen, hvor den anvendes til rødvinsklassikere som Brunello di Montalcino, Chianti og mange andre vintyper. Smagen kan variere noget i forhold til vintypen, men typisk vil en vin på Sangiovese byde på noter af kirsebær, læder eller syltede blommer.

Se Sallings udvalg af vine med Sangiovese her


Mere om vin på Salling.dk:




Nebbiolo-drueklaser i Piemonte, Italien