Guide til druesorter - Frankrig

Som du måske allerede ved, produceres der vin mange steder i Frankrig, som hver især har sine egne kendetegn og kvaliteter. Det samme gælder også for druesorterne. Når du køber vin fra Frankrig, vil du derfor støde på en del forskellige druesorter, som hver har sine specifikke smagsegenskaber. Vi gennemgår her de vigtigste sorter, opdelt på 4 af de mest kendte vinområder i Frankrig.

På franske vine kan man opleve at der ikke altid skrives på etiketten, hvilke druesorter vinen er lavet på, da det er en selvfølge ud fra den lokale vinlov. Står der f.eks. Bordeaux AOC på vinen, betyder det, at den altid er lavet på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenère, Merlot, Malbec og/eller Petit Verdot. På Salling.dk fremgår druesammensætningen altid under varens beskrivelse, og skulle du have yderligere spørgsmål om druesorter, vil vores vineksperter i Sallings vinafdeling helt sikkert gerne hjælpe dig.


Bordeaux

Bordeaux-vine vil typisk være en blanding af forskellige druesorter, som vinbonden kan justere smagen efter og give hver enkelt vin sit helt eget særpræg. Vi beskriver her de tre druesorter, der som oftest er de primære i vinene fra Bordeaux.

Cabernet Sauvignon og Merlot druer
Merlot

Druesorten Merlot har for nogen måske fået et ry for at være en "discount"-drue fra de oversøiske vinlande uden den store smag, men i Bordeaux har Merlot vinene markant fylde og frugtsødme samt moderat frugtsyre og middel tanniner. Den karakteriseres ofte som blød og imødekommende i sin aroma. Så hvis du får fornøjelsen af at nyde en Bordeaux-vin med Merlot fra Saint-Émilion eller Pomerol-distrikter, bliver du ikke skuffet. 
Se Sallings udvalg af Merlot-vine fra Bordeaux her

Cabernet Sauvignon

Man ser ofte vine kun benævnt Cabernet Sauvignon som en slags mærkevare for rødvine. Det skyldes nok, at Cabernet Sauvignon på verdensplan sandsynligvis er den mest dyrkede drue, og ca. en fjerdedel faktisk i Bordeaux. Det karakteristiske træk for Cabernet Sauvignon vine er solbær i aromaen. Da druen er rig på farve og tanniner, kræver den længere lagringstid, før den er drikkeklar. Det betyder også, at den egner sig til lagring i vinkælderen i flere år og næsten kun bliver bedre med alderen.
Se Sallings udvalg af Cabernet Sauvignon-vine fra Bordeaux

Cabernet Franc

En drue med markant frugtsyre og en ofte meget stærk aroma, der i de varme dyrkningsområder har antydninger af tobak og mynte, mens den i køligere distrikter har et mere urtet og mineralsk udtryk. Du kan også støde på Cabernet Franc under navnene Bouchy, Bouchet eller Breton og dyrkes også i andre lande, f.eks. Norditalien.
Se Sallings udvalg af Bordeaux-vine med Cabernet Franc


Alsace

I Alsace produceres der vin på mange forskellige druesorter, men regionen er mest kendt for de grønne varianter, som benyttes til hvidvine.


Riesling drueklaseRiesling

Du kender måske mest den grønne Riesling fra de tyske hvidvine, men i Frankrig dyrkes den, som det eneste sted, også i Alsace. Riesling er sentmodnende og resulterer ofte i hvidvine med kompleks aroma. I forskel til andre Rieslingproducenter i verden, gærer man typisk Riesling helt ud i Alsace, hvilket munder ud i vine med stærkere alkohol og fedme.
Se Sallings udvalg af Alsace-vine på Riesling-druen her

Sylvaner

Endnu en druesort som man også ser i Tyskland og har en dejlig friskhed med krydret aroma. I Alsace dyrkes denne druesort ikke så meget som Riesling, da den ofte giver lidt lavere indtægt for vinbønderne.
Se Sallings udvalg af Sylvaner-vine fra Alsace


Gewurztraminer

En druesort der giver fyldige vine med lavt syreindhold. Gewurztraminer resulterer nogle gange i ekstremt karakterfulde og fyldige hvidvine, som du ikke skal snyde dig selv for at prøve.
Se Sallings udvalg af vine på Gewurztraminer fra Alsace


Muscat

Du vil oftest støde på Muscat i dessertvine men der laves også fine tørre vine på druesorten. Muscat navnet dækker faktisk over flere forskellige undersorter, men den du typisk drikker fra Frankrig hedder Muscat Blanc à Petit Grains.
Se Sallings udvalg af Muscat-vine fra Alsace


Pinot Gris

En grøn druesort der giver vine med høj alkohol, moderat syreniveau og krydret aroma. Pinot Gris dyrkes også under andre benævnelser rundt omkring i verden, f.eks. Pinot Grigio i Italien og Grauburgunder i Tyskland. 
Se Sallings udvalg af Pinot Gris-vine fra Alsace


Bourgogne

Pinot Noir

Den primære druesort i Bourgogne er Pinot Noir, som giver fyldige vine med middel-farve og tannin. Typisk vil hindbær være fremtrædende i aromaen i Pinot Noir-vine. Den har ikke så kraftig frugtsmag som f.eks. Cabernet Sauvignon, hvilket giver plads til en mere nuanceret mineralsk smagspalette. Man ser både Pinot Noir anvendt i rødvine og mousserende vine.
Se Sallings udvalg af Bourgonge vine på Pinot Noir druen

Vinmark med Pinot Noir i BourgogneVinmark med Pinot Noir i Bourgogne


Côtes du Rhône

Syrah

Du finder Syrah druen i mange rødvine fra Nordrhône. I varmere dyrkningsområder resulterer Syrah ofte i meget frugtige vine med stor kompleksitet i smag og aroma. Man ser også tit meget alkoholrige og fyldige vine fra Rhône-dalen, hvis vejret tillader det.
Se Sallings udvalg af vine på Syrah druen fra Rhône

Grenache

I den sydlige del af Rhône er Granche hoveddruen, men der blandes med andre druesorter. F.eks. i vindistriktet Châteauneau-du-Pape skabes der fantastiske komplekse vine på Grenache-druen, som kan anbefales til dem der gerne vil have en stor vinoplevelse.
Se Sallings udvalg af Grenache-vine fra Rhône


Mere om vin på Salling.dk:

Byen Riquewihr i AlsaceByen Riquewihr i Alsace