Guide til valg af gryde

Gryder findes i mange varianter, størrelser, materialer og designs. Overvejelserne er mange og valget er individuelt, vigtigst af alt er dog, at gryden passer til komfuret. Se nedenstående guide:

Gaskomfur Induktionskomfur Glaskeramisk Masseplade Grill
Aluminiumsgryde
Kobbergryde
Støbejernsgryde
Rustfri stålgryde
Gryder af jern, eller med en kerne af jern
Rustfri stålgryde
Støbejernsgryde
Aluminiumsgryde
Kobbergryde
Støbejernsgryde
Rustfri stålgryde
Aluminiumsgryde
Kobbergryde
Støbejernsgryde
Rustrfri stålgryde
Støbejernsgryde

Aluminiumsgryde

Gryder i aluminium er støbt i et let og stærk materiale, som gør gryderne nemme at håndtere. Aluminium er blødere end stål, og kan nemt blive bulet. Aluminiumsgryderne vejer meget lidt, og fordeler varmen fint. 

Kobbergryde

Kobbergryder er blandt de dyreste gryder der findes, men de har også mange fordele; de bliver utrolig hurtigt varme, og reagerer med det samme på temperatur-ændringer. Gryderne fordeler varmen jævnt over hele gryden, og de afkøles lynhurtigt når de tages af varmen. Kobbergryder har et eksklusivt udtryk, og foretrækkes verden over af professionelle kokke. Kobbergryder er især gode til sautering og smeltning af fødevarer som ikke må koge – fx chokolade. Kobber er et tungt materiale og gryderne kan få lette mørke pletter og mindre plamager. Kobbergryder tåler oftest ikke maskinopvask, og gryderne skal pudses, hvis man ønsker den blanke overflade skal bibeholdes.

Støbejernsgryde

En støbejernsgryde kaldes af nogle også for en stegegryde eller en jerngryde. Gryder af støbejern er en af de mest robuste og holdbare gryder på markedet. Gryderne er pga. den forholdsvis tykke bund særdeles velegnet til gryderetter og simremad, i særdeleshed retter som skal stå længe på komfuret. Støbejernsgryder tåler meget høje temperaturer og holder godt på varmen, fx. kan man slukkes for komfuret og retten vil stege færdig udelukkende på eftervarmen. En støbejernsgryde kan fungere på alle slags komfurer, også induktion. Desuden kan gryder i støbejern også anvendes på både grill og over åben ild! Prismæssigt ligger støbejernsgryde i den dyre ende, men tilgengælde er det en meget holdbar gryde.

Grydebrød - at bage brød i en gryde

Støbejernsgryden er meget velegnet til de populære grydebrød, som fx kan bages i en Le Creuset støbejernsgryde. Brødes bages i gryden i ovnen, og får en speciel og lækker sprød skorpe.

Rustfri stålgryder

Rustfri stålgryder er prismæssigt i den billige ende, de er holdbare og meget velegnet til dagligt brug. Gryderne er fx egnet til kogning af kartofler, ris eller grøntsager i vand. Desuden er de både nemme at håndtere, rengøre og holde rene. Rustfri gryder kan købes med sandwichbund og multilayer bund. Sandwichbunden er langsom til at opvarme, men holder længere tid på varmen efterfølgende, dog ikke med samme intensitet som støbejern. Multilayer bunden er hurtig til at varme op og efterfølgende til at falde i varmegrader, når man skruer ned. 

Quick guide til valg af gryde

Støbejern Aluminium Rustfri stålgryde Kobber
Holder på varmen længe
God eftervarme
Robust gryde
God til simreretter
Fordeler varmen jævnt
Tåler metalredskaber
Let gryde
Kan ikke anvendes på induktion
God til stille opvarmning
Stærkt materiale
Jævn varmefordeling
Let gryde
Kan anvendes på alle komfurtyper
Meget holdbar
Eksklusivt design
Hurtig varm
Jævn varmefordeling
Foretrækkes af professionelle

Gryder til induktion

Det, der kendertegner et induktionskomfur, er hastigheden. Komfuret og dermed også gryden, bliver lynhurtig varm. Når man skal købe en gryde til induktionskomfuret er det vigtigt, at man køber en gryde som er egnet dertil. Induktionskomfuret kræver en speciel type gryde, fremstillet af et jernholdigt metal - og som er har magnetisk bund. Gryder til induktion findes i flere varianter, størrelser og materiale. 

Gryder med Non-stick belægning

Gryder med Non-stick belægning er at foretrække, hvis man vil undgå fastbrændt mad. Desuden er gryder med belægning nemme at rengøre og holde rene. 

Kasserolle

En kasserolle er uundværlig i ethvert køkken. Kasserollen er mindre end den  traditionelle gryde, den er nemmere at håndtere og har et godt håndtag. Derfor er den velegnet til mindre retter som fx sauce, kogning af æg, grød, o. lign.

Gryder i ovn og på grill

Mange gryder tåler at komme kortvarigt i ovnen, det kan være smart fx ved fremstilling af æggekage, grydebrød, steak eller andet. Især gryder af støbejern er velegnet til brug i ovnen, men også andre gryder fx af rustfrit stål eller aluminium kan anvendes i ovnen - typisk op til 180 grader. 

Rengøring, før ibrugtagning og opbevaring af gryder

Før brug skal gryder og kasseroller altid afvaskes med varmt sæbevand. Vær dog opmærksom på aldrig, at bruge grydesvampe af metal til rengøringen. Til den daglige rengøring af gryder er det vigtigt, at lade gryden afkøle før der kommes vand i. Hvis man hælder kold vand i en varm gryde kan man risikere, at den bliver skæv i bunden. Hvis maden brænder på, er det også vigtigt, at lade gryden køle af inden rengøring. Fyld gryden med vand og opvaskemiddel, og lad det sidde og virke – indtil madresterne begynder at løsne sig. Rengør dernæst, stadig uden brug af skuresvamp eller ståluld!

Gryder med Non-stick belægning er generelt nemmere at rengøre og holde rene. Belægningen gør det overraskende nemt at rengøre og holde gryderne rene og pæne, selv efter flere timer i ovnen og fastbrændt mad.